Topraklama Ölçüm Cihazı

Topraklama ölçüm işlemi bir bina içerisinde yer alan topraklama değerinin ölçülmesi için yapılan işlemdir. Bu işlem topraklama ölçüm cihazı ile yapılmakta ve buna göre rapor tutulmaktadır. Çok önemli olan bu ölçüm, topraklama ölçümü konusunda elektrik mühendisliği eğitimi almış ve sertifikası olan kişiler tarafından gerçekleştirilmelidir. Topraklama işlemi sırasında gerçekleşen topraklama direnci toprağın elektrik akımını geçirmesi sırasında gösterdiği tepkidir.

Toprak, iletken olarak oldukça zayıf bir iletken olmasına rağmen, akım için alan yeri büyük direnç düşük ise iyi bir iletken haline gelir. Gerekli olan tüm ölçümler hesaplamalar ilk etapta gerçekleşmelidir. Topraklama ölçümleri topraklama ölçüm cihazı ile gerçekleşir ve bunun için kullanılan cihazlar cinsine göre, mayetolu ve manyetosuz olarak kullanılır. Kendi içerisinde iki yöntem ile yapılan ölçüm işlemi normal ve kolaylaştırılmış ölçüm metodu olarak iki şekilde gerçekleşir.

Topraklama Ölçümü Aşamaları

Topraklama direnci, toprağın elektriği geçirdiği sırada göstermiş olduğu dirence verilen isim olarak bilinir. Toprak başlı başına bir iletkendir ve kendisine ait olan bir katsayısı bulunmaktadır. Topraklama ölçümü, Topraklama yönetmeliği kurallarına göre gerçekleşmelidir. Toprağın bulunduğu yere göre direnci değişkenlik gösterir. Toprak değerinin düşük olması sistemin daha sağlıklı olmasına yardımcı olur.

Topraklama, zeminde daha yüksek iken örneğin bataklık ortamında daha az çıkabilir. Topraklama ölçümünde en fazla kullanılan yöntem bakır kazıkların 3 farklı noktaya çakılarak yapılması ile sağlanır. Bu işlem sırasında ortamın nemli olması ölçümün daha kolay yapılmasına yardımcı olacak ve direnç daha düşük çıkacaktır. Ölçüm sırasında çıkan değer 10 Volttan daha düşük olmalıdır. Daha yüksek olması halinde bir sorun olduğu düşünülebilir.

Topraklama Ölçüm Cihazı

Topraklama Ölçümünü Etkileyen Faktörler

Topraklama ölçümünü, direncini etkileyen birçok faktör bulunuyor. Bunlar arasında oldukça önemli unsurlar bulunmaktadır. Topraklama ölçümü Topraklama yönetmeliği şartlarına uygun olarak yapılmalı ve daha sonra raporlanmalıdır.

  • Toprağın nemli olması
  • Düşük toprak güvenliği açısından güvenliği tehdit eden faktörlerden biri metalik olmayan boru gibi benzeri boruların yer altına döşemesi
  • Eski ve kalitesi ekipmanlar ile ölçüm yapılması
  • Bitkisel yapılar

Topraklama Ölçümün Prensibi

Topraklama ölçümü, ilk teoriksel ölçüm mantığı ve hesapları 1915 yılında ABD de yapılmıştır. Klasik tip toprak megerleri C, E ve P olmak üzere 3 elektroda sahiptir. Bu elektrodlar

  • C: Akım Elektrodu
  • E: Toprak Elektrodu
  • P: Potansiyel Elektrodu

Topraklama Ölçüm Cihazları

Topraklama ölçüm cihazları, dijital ve analog ölçü aleti olarak iki farklı cihaz seçeneği ile yapılır.

  • Dijital ölçü aleti: Topraklama ölçümü meger ölçü aleti ile yapılmaktadır. Gelişen teknoloji ile beraber dijital ölçü aletleri çok fazla gelişmiştir. Topraklama yönetmeliği esasına dayalı olarak ölçüm yapılırken ölçüm cihazı ile topraklama direnci ölçülür. Dijital ölçü aletleri elde taşınabilir özelliktedir ve çeşitli türlerde megerler bulunmaktadır. Bunlar; kablosuz, dijital ve çapraz bonbinli megerler olmak üzere 3 farklı seçeneğe sahiptir.
  • Analog ölçü aleti: Toprak ölçüm cihaz çeşitleri manyetolu analog göstergeli, konvertörlü analog göstergeli, konvetörlü dijital göstergeli cihaz seçenekleri ile yapılır. Ölçü aletleri ve ölçülecek olan topraklama direnci ölçüm cihazları ile beslenmektedir.

Topraklama Ölçüm Cihazı

Topraklama Ölçüm Cihazları Maliyetleri

Topraklama ölçüm cihaz maliyetleri, cihazın özelliğine göre farklılık göstermektedir. Ölçü aletleri üretim firmaları tarafından Euro ve Dolar bazında fiyatlanıyor. Topraklama cihaz seçenekleri arasında pek çok önemli ve kaliteli marka seçenekleri bulunmaktadır. Bu aletler oldukça gelişmiş teknolojiye sahiptir. Mevcut teknolojiye ve kullanım özelliklerine göre 100 dolar ile 1500 dolar arasında değişen maliyetler söz konusu oluyor.

Bir önceki yazımız olan Topraklama Malzemeleri Nelerdir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.