Ag Parafudr Seçimi

Parafudr, elektrik sisteminin aşırı gerilimde zarar görmesini engelleyen ve elektrikle çalışan cihazları koruyan bir sistemdir. Bu sistem aşırı gerilim olmadığında pasiftir ve sadece aşırı gerilim ile karşılaşıldığında çalışmaktadır. Aşırı gerilim olarak nitelendirilebilecek yıldırım nedenli ya da aşırı gerilim olan zamanlarda parafudr, elektrik sistemini korumaktadır. Özellikle fabrikalarda üretimin aksamadan devam etmesi için parafudr kullanımı önemlidir. Parafudr ev eşyalarının zarar görmemesi için de kullanılan bir sistemdir. Bununla birlikte ag parafudr seçimi oldukça önemlidir.

Neden Ag Parafudr Kullanılmalıdır?

İlk olarak yapılması gereken şey ag parafudr seçimi işleminin doğru yapılmasıdır. Parafudr kullanımının pek çok faydası bulunmaktadır. Ag parafudr kullanımının faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  1. Gerilim kaynaklı ya da yıldırım nedenli durumlarda enerjinin kesilmesine izin vermez.
  2. Elektrik sisteminde yaşanması muhtemel hasarları önler.
  3. Elektrikle çalışan eşyaların yanmasını ya da bozulmasını önler. Hasarlara karşı korur.

Ag Parafudr Seçimi

Parafudr Çeşitleri Nelerdir?

Parafudr çeşitleri konusunda bilgi edinmek parafudr seçimi ve montajı ile ilgili bilgi edinmek doğru seçim için gereklidir. Parafudr olarak bilinen bu ürünler alçak gerilim parafudrlar, orta gerilim parafudrlar ve yüksek gerilim parafudrlar olarak üç farklı şekilde bulunmaktadır. Alçak gerilim parafudrlar kendi içinde B sınıfı parafudr, C sınıfı parafudr ve D sınıfı parafudr olarak üçe ayrılmaktadır.

Ag Parafudr Çeşitleri Nelerdir?

Aslında parafudr seçimi ve montajı konusunda bilgi edinmek oldukça önemlidir. Alçak gerilim parafudrları ani akım kapasitesine göre aşağıdaki özelliklere sahiptir:

  1. B sınıfı olan parafudrlarda yapının en dış kısmında sayacın öncesinde yer almaktadır. Bu sayaç türünün diğer parafudrlar içinde hassasiyeti en düşük olan ve ani akım iletim kapasitesi ise en yüksek parafadr olarak bilinmektedir. Bu parafudrlarda karşılayacağı gerilim düzeyi 2,5 kV’den küçük olmalıdır ve bu sayede bu parafudrlar bir defa 50 kA akımı iletebilmektedir.
  2. C sınıfı olan parafudrlar kullanılacağı sisteme paralel olarak monte edilmektedir. Kullanılacağı yapıda sayaç sonrasına montesi yapılmaktadır. Aynı zamanda B sınıfının iletimini sağlayamadığı ani oluşan yüksek akımın sisteme girişini ve zarar vermesini engellemektedir. Akımı toprağa vermektedir. Bu tür parafudrlarda karşılayacağı gerilim 1,5 kV’den küçük olmalıdır. Bu sayede C sınıfı parafdrlar bir kez 20 kV akımı bir defa şarj edebilmektedir.
  3. D sınıfı olan parafudrlar ise hassas koruma gerektiren ürünlerle birlikte kullanılmaktadır. D sınıfı parafudrlarda karşılayacağı gerilimin bir defalığına 6 kA olması gereklidir.

Ag Parafudr Seçimi

Parafudr Montajı Nasıl Yapılır?

Parafudr kullanılan sistemlerde, parafudr montajı sisteme paralel olarak yapılmalıdır. 16-35 mm civarında olan kablolar fazın çıkış noktasından parafudrda yer alan faza montelenmektedir. Bazı parafudrlarda ek bağlantı yapılmaktadır. Ortak nötr kablosundan paralel kablo çekilerek parafudrun nötr girişine bağlantı yapılmaktadır. Parafudrun toprak girişi bulunmaktadır. Buradan çıkan kablo sistemde yer alan toprak hattına bağlantı sağlanmaktadır.

Parafudr Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Parafudr taktırmadan önce parafudr seçimi nasıl yapılır sorusunun cevabı bilinmelidir. Bu seçim yapılırken aşağıdaki kurallara dikkat edilmesi önemlidir.

  1. Parafudr ile gerilimden korunacak aletler belirlenmelidir. Seçim ona göre yapılmalıdır.
  2. Parafudr ile korunacak olan aletlerde yaşanacak kayıpların hesaplanması önemlidir.
  3. Parafudr kullanılacak bölgede yıldırım düşme olasılığı önceden mutlaka hesaplanmalıdır.
  4. Hatta meydana gelebilecek riskler önceden hesaplanmalıdır ve parafudr seçimi bu yönde yapılmalıdır.
  5. Parafudrlar farklı kutuplarda üretilmektedir ve bu nedenle cihaza uygun olan parafudr seçimi yapılmalıdır.
  6. Parafudrun üzerinde bulunan yeşil gösterge ışığı turuncu ışığa dönüşmüş ise parafudr, yenisi ile değiştirilmelidir.

Bir önceki yazımız olan Solar Sistemlerde Yıldırımdan Korunma başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.