Parafudr Nedir? Ne işe Yarar?
Parafudr Nedir? Ne işe Yarar?
Parafudr, elektriksel sistemlerin korunması ve ani aşırı gerilimlerden etkilenmemeleri için kullanılan ekipmanlardır. Parafudr nedir ne işe yarar konusunda, korunma sınıfları ve uygulandıkları alanlar hakkında bilgi sunabiliriz. Sistemlerde oluşan ya da oluşması muhtemel yüksek gerilimler, elektronik cihazlarda arızalara neden olabilmektedir.
Hem iletim hatlarında hem de devre içi sistemlerde oluşabilen elektriksel arızaların önlenmesi için çeşitli ekipmanlar uygulanır. Parafudrlar, elektriksel etkilerden koruduğu gibi yıldırımdan korunma sistemlerinde de uygulanmaktadır.
Parafudrun Temel Fonksiyonu Nedir?
Yıldırım darbeleri ya da ani aşırı gerilimlerin etkilerini önlemek için kullanılan parafudrlar, doğrudan söndürme fonksiyonuyla kullanılmaktadırlar. Parafudr ne işe yarar konusunda; faz ve toprak, nötr ve toprak arasındaki elektriksel gerilimleri alarak direkt olarak söndürme sağlayan yani arıza ve sorunları önleyen bir sistem olduğundan bahsedebiliriz.
Aşırı gerilim darbe ve etkilerine karşı koruyan bir donanımdır. Elektriksel sistemlerde paralel olarak bağlanan, koruma ögesidir. Mikro ve mili saniye sürecinde oluşan aşırı gerilim ve yıldırım etkilerinden, ideal şekilde korunma sağlanır.
Parafudrun Temel Görevleri Nelerdir?
Parafudr çalışma prensibi, iki farklı unsur üzerinden değerlendirilir. Sistem içi etkiler ve dış etkiler yani yıldırımdan korunma sistemi olarak nitelendirilir. Yalıtkan olarak kullanılan parafudrlar, elektriksel akımlarda ve yıldırım etkilerinde iletken duruma dönüşürler. İletkenlik halinde ise doğrudan toprağa iletim sağlayarak, koruma sağlarlar. Parafudr görevleri temel olarak şu şekilde değerlendirilebilir;
- 10/350 mikro saniye eğrisinde, yıldırıma karşı korunma sağlar.
- 8/20 mikro saniye eğrisinde, aşırı iç gerilime karşı korunma sağlar.
- Hassas koruma modülü ile cihazların korunmasını sağlar.
Parafudrlar Nasıl Seçilmelidir?
Parafudr fiyat seçenekleri, genellikle ürün seçimlerinde etkili olan faktörlerdir. Fakat ideal korunma sağlanması için standartlara uygun ve kaliteli ürünler kullanılması önem taşır. Parafudr seçimi yapılırken, özen gösterilmesi gereken 3 önemli unsur bulunmaktadır. Bunlar; gerilim değeri, darbe anma ve kısa devre akımı olarak, ürün özellikleri analiz edilmeli ve yapıların türüne göre seçim yapılmalıdır.
Topraklama sistemi, iç ve dış yıldırımlık sistemleri, bina sistemi ve gerilim değeri belirlenerek, proje bazınsa çalışma yapılması gereklidir. Kullanımlarında ise darbe anma akımları baz alınarak uygulama yapılmalıdır.
Parafudr Türleri Nelerdir?
Temel olarak 3 farklı tipte imal edilen parafudrlar, kullanılacak alana göre bütünsel ve senkronize uygulanırlar. Parafudr çalışma prensibi dahilinde;
-B sınıfı, Tip 1
-C sınıfı, Tip 2
-D sınıfı, Tip 3
Olarak üretilmektedir. Yıldırımdan korunma sağlaması için uygulanan B sınıfı parafudrlar, tesislere enerji girişi olan noktalara uygulanırlar. Ana panoda kullanılan Tip 1 parafudrlar, iç yıldırımlık sistemleriyle entegre şekilde uygulanmaktadır. Ani aşırı gerilimlere karşı koruma sağlar.
İç aşırı gerilimlere karşı koruma sağlaması için uygulanan C sınıfı parafudrlar, tali panoya bağlanmaktadırlar. Tip 2 ya da Class 2 olarak nitelendirilen öğeler, sistem içi yüksek gerilimlere karşı koruma sağlar.
D sınıfı parafudrlar ise hassas koruma sağlayan, B ve C parafudrlar kullanılmadan uygulanamayan unsurlardır. Tip 3 veya Class 3 olarak tanımlanan unsurlar, elektronik sistem ve cihazların korunmasını sağlayan faktörlerdir.
Parafudrlar Nerelerde Kullanılır?
Yıldırımdan korunma sistemleri ve elektriksel korunma sistemlerine bağlı olarak uygulanan parafudrlar, iç ve dış sistemlerde kullanılırlar. Parafudr fiyat seçenekleri değerlendirilerek, B, C ve D sınıfı ürünler, binaların ve tesis türlerine göre uygulanmalıdır.
Trafo girişlerinde kullanılan ürünler, ana ve tali panolarda görev almaktadırlar. Ayrıca LED aydınlatma sistemleri, kamera sistemleri, CCTV ve alarm sistemleri, yangın alarm ve yangın söndürme sistemleri gibi alanlarda uygulanırlar. Yenilenebilir enerji sistemleri, otomasyon sistemleri ve haberleşme iletim hatlarında kullanılmaktadır.
Bir önceki yazımız olan Reaktif Güç Nedir başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.