Yıldırımdan Korunmak İçin Binaların Tepesine Ne Takılır?

Doğal afetler içerisinde farkında olunmasa da zarar verme olasılığı oldukça yüksek olanlardan bir tanesi de yıldırımdır. Yıldırım ve şimşek sıklıkla birbirine karıştırılmasına karşılık verdiği zararlar açısından kesinlikle aynı tutulamaz.

Ciddi sonuçları olabilen hatta ölüm olasılığı bile bulunan bu doğa olayından korunmak için neler yapılması gerektiği konusunda bilinçli olmak gerekir. Yıldırımdan korunmak için yüksek binaların tepesine ne takılır sorusunun cevabı aslında yıldırımdan korunma konusunda en etkili yoldur. Paratoner adı verilen sistemin ne olduğu da yıldırımdan korunmak için önemlidir. Ayrıca bireysel olarak açık alanda bulunanların da kendilerini korumak için önlem alması gerekir.

Yıldırımdan Korunmak İçin Binaların Tepesine Ne Takılır?

Yıldırım ve Şimşek Farkı

Yıldırım ve şimşek kavramları birbirine karıştırılmasına karşılık aslında aynı şeyler değildir. Yıldırım bulutların en üst katmanında meydana gelen pozitif enerji yüklemesinin en alt katman olan toprakta oluşan negatif enerji yüklemesi ile bir akım oluşturması olarak tanımlanabilir. Yani bulut ile toprak arasında gerçekleştiğinden insanlara ve çevreye zarar verme olasılığı yüksektir. Şimşek ise toprakla alakalı olmayacak şekilde bulutlarda gerçekleşen bir akım transferidir. Bundan dolayı insana zarar verme olanağı yok denecek kadar azdır. Yıldırımdan korunma konusunda ise bilinçli olmak zorunludur.

Yıldırımdan Korunma için Paratoner

Yıldırımdan korunmak için yüksek binaların tepesine ne takılır sorusunun cevabı olan paratoner aslında bir çeşit topraklama örneğidir. Evlerinizde bulunan ve elektrikle alakalı bir sorun olduğunda topraklama ile sorunu çözen sisteme benzerdir. Yıldırım durumunda meydana gelen elektrik akımının toprağa aktarımı yapılır. Toprağa veya yeryüzünde bulunan herhangi bir noktaya vereceği zararı engellemek için de toprağa yeniden aktarılması sağlanır. Bunu yapan ise paratoner adı verilen sistemdir.

Paratoner Nasıl Kurulur?

Yıldırımdan kaynaklanan enerjinin toprağa yeniden dönmesine olanak sağlayan paratonerin kurulumu oldukça önemlidir. Çünkü paratonerin yeterince düzgün şekilde kurulmaması halinde faydadan daha çok zarar vermesi söz konusu olabilir. Ön hazırlık yapılması da şarttır. Ön hazırlık yaparken topraklama direncinin ölçülmesi gerekir. Bu ölçüm sonucunda çıkan sonucun ise 10 Ohm biriminden fazla olmaması gerekir. Koruma borularının yerine takılması ve kontrol klemensinin tespit edilmesi de yapılması zorunlu işlemlerdendir. Paratoneri taşıyacak olan yerin belirlenmesi ve ikaz tabelasının yerleştirilmesi de oldukça önemli başka bir konudur.

Yıldırımdan Korunmak İçin Binaların Tepesine Ne Takılır?

Yıldırımdan Korunmak İçin En İyi Alanlar

Yıldırımdan korunma için en iyi yapılması gereken şey kapalı bir alanda bulunmaktır. Tepesinde paratoner olan bir bina ise sığınılması gereken en iyi yerdir. Bunun dışında kapalı alanlar olarak otomobiller de aynı şekilde güvenilir yerlerdir. Çünkü otomobillerde bulunan lastikler aracılığı ile yıldırımdan gelen elektrik toprağa iletilebilir. Bundan dolayı güvenli alanların başında gelir. Bilinmesi gereken farklı bir konu ise aynı yere bir kez daha yıldırım düşmeyeceği konusundaki inançtır. Konunun bilimsel açıdan bir doğruluğu yoktur. Aynı yere 15 kez yıldırım düştüğü bilinen olaylar yaşanmıştır. Bundan dolayı yıldırımın düştüğü alandan uzaklaşılmalıdır.

Yıldırımdan Korunma Yolları

Yıldırımdan korunma konusunda sıklıkla sorulan sorular vardır. Bunların başında yıldırımdan korunmak için yüksek binaların tepesine ne takılır ve bu işe yarar mı tarzındaki sorulardır. Bu kesin olarak kanıtlanmış bir çözümdür. Bunlara ek olarak da açık alanda kalanların merak ettiği sorular bulunur. Açık alanda yağmurdan ıslanırsanız hemen kapalı bir alana sığınmalısınız. Şemsiye gibi metal ve sivri maddelerden uzaklaşmalısınız. Tek bir ağaç gördüğünüzde de aynı şekilde uzak durmanız gerekir. Ayrıca motosiklet, bisiklet veya üstü açık tüm araçlar da oldukça tehlikeli olduğundan uzaklaşılmalıdır.

Bir önceki yazımız olan Solar Sistemlerde Yıldırımdan Korunma başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.