Yıldırımdan Korunma Yolları Nelerdir?
Yıldırımdan Korunma Yolları Nelerdir?
Yıldırım, en sık rastlanan doğal oluşumlardan bir tanesidir. Yapısı gereği düştüğü veya temas ettiği yerlere zarar verme ihtimali olduğundan dolayı yıldırımdan korunma yolları nelerdir? sorusunun cevabı bilinmeli ve buna göre hareket edilmelidir.
Yıldırım bulutların en yüksek katmanında oluşan pozitif enerji yüklemesi ile alt katmanlarda oluşan negatif enerjinin etkileşimi ile meydana gelir. Enerji transferi olduğundan dolayı da yıldırım sürtünme sonucu oluşturduğu enerji bazen ciddi yıkımlara neden olabilir. Şimşek ile sıklıkla karıştırılmasına karşılık aslında birbirinden oldukça farklı kavramlardır. Çünkü şimşek bulutlar arasında meydana gelirken, yıldırım bulutlar ile toprak arasında oluşur. Bundan dolayı zarar verme olasılığı yüksek olabilir.
Yıldırım Nasıl Anlaşılır?
Yıldırım oluştuktan sonra bir insanın üzerine düşmesi, yapılan hesaplamalara göre oldukça azdır. Ama bu durum yine de olmayacağı anlamına gelmez. Yağışlı havalarda sıklıkla dikkatli olmak ve yıldırımın zarar vereceği enerji noktalarından uzak durmak gerekir. Yapılan araştırmalar yıldırımın bir bölgeye zarar vermeden önce yüklü elektik taşımasından dolayı vızıltı şeklinde bir ses duyulduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca insan vücudunda rahatlıkla hissedilen ve karıncalanma olarak aktarılan bir durum da yaşanır. Saçlarda ise elektriklenme oluştuğu görülebilir. Bu belirtiler hissedildiğinde yıldırım alanından uzaklaşmalı ve alınacak önlemler uygulanmalıdır.
Nasıl Önlenir?
Yıldırımdan korunmak için yapılması gerekenlerin başında paratoner gelir. Paratoner nedir sorusunun cevabını birçok insan bilmese de aslında yıldırımdan korunmak için etkili yollardan bir tanesidir. Paratoner, evlerin ve yerleşim alanlarının tepelerine yıldırımsavar olarak yapılan ve yıldırımdan gelen yüklü elektriği toprağa ulaştıran bir yapıdır. Diğer yolların başında ise:
- Yağmurlu bir havada dışarıda kalmak zorunda olduğunuzda mutlaka kapalı bir yerde beklemelisiniz. Üzeriniz ıslak olduğundan elektrik ile temasınız tehlikelidir.
- Yıldırımlı bir havada ağaçlar, elektrik taşıyan yapılar ve su birikintisi gibi görülen her yerden uzak durmanız gerekir. Yıldırım elektrik yüklemesi olduğundan bu alanlara çarpabilir.
- Yıldırımlı ve yağmurlu bir havada kapalı bir yer bulamayacağınız acil bir durum gelişebilir. Böyle bir durumda yapmanız gereken diğer insanlardan uzaklaşmak ve yere çömelerek ayaklarınızı birleştirip, kafanızı yapabildiğiniz kadar yere eğmektir.
Neresi Güvenilirdir?
Yıldırımdan korunma yolları konusunu sorunlar için yıldırım meydana geldiğinde kapalı bir alana sığınmanız alabileceğiniz en iyi önlemdir. Kapalı alanlar içerisinde ise en güvenli olan paratoner yapısının olduğu yapılardır. Paratoner nedir diye merak etmenin bir başka yararı da bu olacaktır. Özellikle bu binalar seçilmelidir. Otomobiller de yıldırımlı havada en iyi korunaklardan bir tanesidir. Çünkü otomobiller lastikleri sayesinde yıldırımdan gelen elektriği toprağa kolaylıkla iletebilirler. Bu nedenle hangi kapalı alana geçileceği de önemlidir.
Yıldırım Çarpmasının Etkileri Nelerdir?
Yıldırım, bir insana veya bir yere farklı şekillerde düşebilir. Bunlardan en tehlikeli olanı doğrudan meydana gelendir. Doğrudan olması birinin elindeki oltaya veya herhangi bir cisme yıldırımın düşmesi anlamına gelir. Bu durumda oluşabilecek tehlike en kötüsüdür. Solunumun kesilmesi, kalbin durması ile sonuçlanması olasılığı yüksektir. Yanıkların oluşması da kaçınılmaz durumlardan bir tanesidir. Bundan dolayı dikkatli olunmalıdır.
Yıldırım Anında Tehlikeli Alanlar
Yıldırımdan korunma yolları konusunda bilgi sahibi olurken nerelerin daha tehlikeli olduğunu da bilmek gerekir.
- Açık alanlar,
- Kıyı ve plajlar,
- Tepe ve yamaçlar,
- Göl veya denize yakın alanlar,
- Metal ağırlığın olduğu çamaşır ipi, enerji hattı veya demiryolu,
- Bisiklet veya motosiklet,
- Ağaçların altı veya yakınları,
- Üstü açık tekneler,
- Elektrikli aletlerin kullanıldığı yerler,
- Kapı ve pencerelerdir.
Buralardan yıldırım boyunca uzak durmak yıldırımın etkisini azaltacak ve sizi koruyacaktır.
Bir önceki yazımız olan Solar Sistemlerde Yıldırımdan Korunma başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.