Trafo Direği Fiyatları

Trafo, elektrik üretiminin yapıldığı yerden, kullanıma alanına kadar dağıtımı ve iletimi işlemlerinin güç kaybı oluşmadan yapılabilmesi için kullanılan sistemlerdir. Elektrik enerjisinin havadan iletimi için trafo direkleri kullanılmaktır. Trafo direği fiyatları yapısal özelliklerine göre
değişmektedir.

Og trafo sistemleri, kullanım yerlerine ve güç durumlarına göre direkler üzerine kafes içerisine kurulmaktadır. Trafo direkleri üzerine kurulan trafolar üzerinden belirli bir güç değerine kadar gerilim aktarımı yapılmaktadır. Daha yüksek gerilim aktarılacağı yerlere bina tipi trafo çeşitleri kurularak ihtiyaçlar giderilmeye çalışılmaktadır.

Trafo Direği Çeşitleri

Trafo direkleri yapılış şekillerine göre çeşitlere ayrılmaktadır. Beton direkler, demir direkler ve ağaç direkler olarak birçok yerde sıklıkla görebilmekteyiz. Trafo direği fiyatları yapı malzemelerine göre ucuz ya da pahalı olabilmektedir. Direk üzerine kurulan trafolar üretim merkezinden gelen akımı 220 Volta düşürmeye yaramaktadır. Direk trafolar 400 KVA güç gerilimler için kullanılmaktadır. 400 KVA üzeri güç ihtiyaçları için diğer trafo tipleri tercih edilmektedir.

Trafo Direği Fiyatları

Direkler ve Yapıları

Og trafo modelleri trafo merkezleri, sanayi işletmeleri gibi birçok yerde kullanılmaktadır. Üretim ve tüketim noktası arasında havadan iletimi sağlayan trafo direkleri çeşitli ağaç cinslerinden yapılan ağaç direkler, çelik parçalardan üretilen demir direkler ve içerisinde demir bulunan beton direk çeşitleri olarak üretilmektedir. Trafo direği fiyatları kullanılan malzemenin türüne ve direğin uzunluğuna göre belirlenmektedir.

Beton Elektrik Direkleri

Elektrik hatlarının havadan iletilmesi için yapılan beton direklerin uzunlukları 8 metre ile 26 metre arasında kullanım yerine göre yapılmaktadır. Uzunluklarına ve çaplarına göre ağırlıkları 250 kg ile 3.500 kg arasında olabilmektedir. Beton direkleri daha çok yol kenarı aydınlatma direkleri olarak kullanılmaktadır.

Beton Direklerin Kullanım Avantajı

Beton direkler kullanılan malzeme özelliğinden dolayı ağırdır ve taşınma sırasında kırılma riski yüksektir. Ağır oluşu montaj işlemlerini zorlaştırmaktadır. Ancak her türlü hava koşullarına dayanıklı oluşu ve kaçak elektrik durumlarında güvenli olması birçok alanda kullanılmak için tercih edilmesine neden olmaktadır. Kuruluma yapıldıktan sonra bakım istemez ve uzun ömürlü olarak kullanılabilmektedir.

Demir Elektrik Direkleri

Trafo direği fiyatları en yüksek olan direk çeşitleri demir direklerdir. Çelik ürünlerden parça parça olarak üretilir ve kullanım yerinde montajı yapılır. Ağırlık olarak beton direklere göre daha hafiftir. Uzun ömürlü olarak kullanılabilmektedir. Bir arıza oluştuğunda demir direklerde arıza onarımları daha kolaydır. Demir elektrik direkleri yapılarına göre kendi arasında çeşitlere ayrılmaktadır. Demir direk çeşitleri, putrel direk, boru direk ve A tipi kafes direklerdir.

Trafo Direği Fiyatları

Demir Direkler Neden Tercih Edilir?

Demir direkler, çelik parçalardan üretilmekte ve parçalar birleştirilerek direğin tüm montajı kolaylıkla yapılabilmektedir. Parça parça oluşu taşınmasını ve bulunduğu yerden tekrar sökülmesini kolaylaştırmaktadır. Taşınırken kırılma gibi sorunları bulunmamaktadır. Demir direkler bakım istemekte, bakımı kolay ancak pahalı olmaktadır.

Ağaç Elektrik Direkleri

En hafif ve ucuz elektrik direği çeşidi ağaç direklerdir. Karaçam, ladin, köknar gibi ağaç çeşitlerinden yapılan ağaç direkler hava koşullarından etkilenmekte ayrıca çeşitli haşereler tarafından zarar verilebilmektedir. Hava şartlarına dayanıklı olması için, katran, bakır sülfat, kreozotlama gibi çeşitli işlemleri tabi tutulurlar. Kullanıldığı alanlarda diğer direk çeşitlerine göre daha sık aralıklarla kullanılırlar. Bunun nedeni mekanik dayanıklılığının düşük olmasıdır.

Kış mevsiminde direk üstlerinde kar ve buz kalıntıları oluşmaması için üst uç kısmı 45 derecelik açı oluşturularak kesilir. Hafif olmalarından dolayı taşınması ve montajı kolaydır. Oluşabilecek kaçak elektrik durumları için güvenilir görülmektedir. Montaj işlemlerinde direk dipleri taş ve toprak ile sıkı olarak doldurulmalıdır.

Bir önceki yazımız olan Topraklama Raporu Örneği başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.