Toroidal Trafo
Toroidal Trafo
Elektrik enerjisinin kullanıldığı tüm alanlarda kaçak akımlara karşı koruma sistemlerinin kullanılması önemlidir. Kaçak akım koruma yöntemi olarak toroidal trafo sistemleri kullanılmaktadır. Toroidal trafo sabit ve ayrılabilir olmak üzere iki tip üretilmektedir. Bu sistemler kaçak akım
koruma rölelerini baralara bağlantı problemlerini ortadan kaldırmak için uzak noktalara kurulur. Trafo nedir öncelikle doğru tanımlamak gerekir. Elektrik akımının istenilen seviyede kullanılmasını sağlamak için trafo çeşitleri kullanılır.
Toroidal Akım Trafo Çeşitleri
Toroidal trafo çeşitleri sabit ve ayrılabilir tipte üretilmektedir. Ayrılabilir tip akım trafosu panoya enerji kesilmeden monte edilebilmektedir. Sistem bakımı kolaydır. Topraklama baraları ile kaçak akı rölelerin bağlandı problemlerini çözmek için kullanılmaktadır. Toroidal akım trafoları daha ekonomiktir ve daha güvenli olduğu için elektrik trafo sistemlerinde kullanılmalıdır.
Toroidal Trafo Ne İşe Yarar?
Elektrik enerjisinin kullanıldığı ve elektrik enerjisi ile çalışan cihazlarda kısa süreli artık akım oluşabilmektedir. Elektrik ile çalışan makinalarda kaçak elektrik meydana geldiğinde cihaz gövdesinde istenmeyen bir elektrik akımı dolaşmaya başlayacaktır. Bu kaçak akım kontrol edilemediğinde can güvenliği açısından büyük tehlike oluşturacaktır. Aynı zamanda cihaza zarar verecek, cihazın çalışmasını engelleyecek hatta yangın çıkartabilecektir. Bu durumların önlenebilmesi için topraklama sisteminin yapılması, topraklama sistemine ek olarak da toroidal trafo kullanılması önemlidir.
Trafolarda Güvenlik Önlemleri
Elektrik enerjisinin iki nokta arasında transferi için sağlanacak olan güç kapasitesine göre trafo çeşitleri kullanılmaktadır. Tüm trafo çeşitlerinde öncelikle can ve mal güvenliğine karşı tüm tedbirlerin alınması gerekir. En önemli tedbir olarak kaçak elektrik akımlarına karşı topraklama sisteminin doğru hesaplanarak yapılmasıdır. Trafoların bulunduğu alanların dış etkenlere karşı korunması, yalıtımlarının iyi yapılması, izinsiz ve yetkisiz kişilerin erişimlerinin her türlü önlenmesi alınması gerek güvenlik önlemleri arasındadır.
Trafo Direkleri
Ülkemizde birçok alanda köy ve mahalle girişlerinde, fabrika sahalarında direk tipi trafoların kullanıldığını görmekteyiz. Kullanım yerine ve transfer yapılacak akım gücüne göre, beton direkler, demir direkler ve ağaç direkler kullanılmaktadır. Bu çeşitlilik trafo direği fiyatları ve özelliklerinin farklı olmasını sağlamaktadır. Ağaç direklerin maliyeti ve işçiliği az olduğu için en ucuz direk çeşidi olarak kullanılmaktadır. Demir direkler ise maliyeti yüksek ancak bakımı kolay olan direk çeşitlerindendir.
Topraklama Sistemi
Elektrik enerjisinin kullanıldığı ve elektrik enerjisinin ortaya çıktığı tüm alanlarda yapı durumuna göre topraklama sisteminin kurulması önemlidir. Topraklama, elektrik tesisatlarında ya da cihazlarda elektrik kaçağı olduğunda ortaya çıkan istenmeyen elektriğin iletkenler vasıtasıyla toprağa iletilerek sıfırlanmasıdır. Topraklama sistemleri için toprak direncinin ölçülmesi ve toprak yapısı en uygun olan yerin seçilmesi gerekir.
Topraklama Nasıl Yapılır?
Bina içi elektrik tesisatlarına trafodan elektrik iki kablo ile gelmektedir. Bina içerisi tesisatlar da içi elektrik hatları üç kablolu olarak çekilir. Üçüncü kablo, topraklama kablosudur. Kullanılan makinaların sabit metal kısımlarından iletken bağlantısı yapılır ve bu bağlantı tesisattaki sarı kablo olarak bilinen topraklama kablosu ile teması sağlanır. Cihaz üzerinde bir elektrik kaçağı olduğunda bu iletken sayesinde elektrik toprağa iletilecek ve zarar vermesi önlemmiş olacaktır. Binaların dış bölümünde bir alana topraklama sistemi için çukur açılır. Buraya topraklama iletkenleri yerleştirilir ve bina tesisatından çekilen topraklama iletkenleri toprağa gömülmüş olan topraklama iletkenlerine bağlanarak kaçak elektriğin toprağa aktırılması sağlanmış olur.
Topraklamayı Kimler Yapmalı
Tüm bina ve tesisler için topraklama sistemin kurulumu için hesaplamalar ve toprak direnci ölçümleri EMO kaydı bulunan Elektrik Mühendisleri tarafından yapılmalıdır. Bünyesinde bu özelliğe sahip elemanı bulunmayan inşaat şirketleri dışarıdan hizmet satın alarak topraklama sisteminin kurulumun yaptırabilirler.
Bir önceki yazımız olan Topraklama Raporu Örneği başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.