Topraklama Raporu Evrakları

Hayatınızın her alanında yer alan ve sadece bir kaç saat için bile kesinti yaşandığında ciddi eksikliklerin olduğu elektrik aslında tehlikeleri de olan bir kavramdır. Elektrik kaçağı hangi sebeple meydana gelirse gelsin insan yaşamını etkileyecek hatta ölümlerin olmasına neden olabilecek tehlikede bir durumdur. Bundan dolayı yasalarda kendine yer edinmiş olup, işletmelerin ve evlerin önlem alması zorunlu hale getirilmiştir.

Elektrik kaçaklarına karşı alınan en bilindik önlemlerin başında ise topraklama gelir. Topraklama bir anlamda kaçak elektriğin insan sağlığına veya binalar zarar vermesini engelleyerek toprağa geri gönderilmesi anlamına gelir. Topraklama nedir sorusunun cevabını bilmek kadar topraklamanın neden önemli olduğu bilincine de sahip olmak gerekir.

Topraklama Raporu Evrakları

Topraklamanın Tanımı

Topraklama nedir sorusunun cevabı temelde elektrik tesisatlarında veya kullanılan elektrikli cihazlarda herhangi bir nedenden dolayı meydana gelen kaçakların iletken aracılığı ile toprağa hapsedilmesi şeklinde verilebilir. Topraklama sayesinde kaçak elektriğin insan hayatına zarar vermesi engellenir. Ayrıca tehlikeli olduğu kesin şekilde bilindiğinden dolayı da yasalar ile işletmeler de dahil olmak üzere yaşama ve çalışma alanlarında ruhsat işlemleri için bile zorunlu hale getirilmiştir. Böylelikle insan sağlığı şansa bırakılmamış olur.

Topraklama Raporu Nedir?

Topraklama raporu, resmi kurumlar tarafından istenen bir anlamda karne olarak kabul edilebilen bir evraktır. Bu raporun verildiği tesiste topraklama işlemlerinin insan sağlığını veya bina yapısını zarar vermeyecek şekilde yapıldığı anlaşılır. Raporun alınması resmi kurumlar tarafından zorunlu tutulur. Herkesin veremeyeceği raporun geçerli olması için bazı şartları taşıması gerekir. Bir anlamda topraklama ölçümü ve sonuçları konusunda bir takım resmi testlerin yer alması beklenir.

Topraklama Raporu Nasıl Olur?

Topraklama ölçümü sonucunda oluşturulan topraklama raporunun taşıması gereken özelliklerin başında ölçüm sonuçları gelir. Rapor, bir elektrik mühendisi tarafından hazırlanmak zorundadır. Bu elektrik mühendisinin ise odaya kayıtlı ve resmi bir mühendis olması gerekir. Raporda topraklama ölçümü yapıldığı ve yapılan testler sonucunda elde edilen verilerin ne olduğuna yer verilir. Mühendis tarafından topraklama işlemi tamamlandığı söylenen binaya kaçak elektrik verilerek test edilmesi sağlanır. Çıkan sonuçlar ve toprağın direnci gibi konularda elde edilen veriler rapora eklenir. Bu sayede topraklamanın başarılı şekilde yapılıp yapılmadığı da anlaşılır.

Rapora Eklenen Evraklar Nelerdir?

Topraklama raporu oluşturulmasının en temelde nedeni işletmelerin istedikleri izni almak istemeleridir. Sadece raporun belirlenen kurallar ışığında tamamlanması yeterli olmayacaktır. Topraklama raporu evrakları da rapora eklenmelidir. Aksi durumda hazırlanan raporun geçerliliği olmayacaktır. Bu evrakların arasında topraklama yetki belgesi, büro tescil belgesi, kalibrasyon belgesi ve SMM belgesi bulunur. Bu evrakların da eklenmesinden sonra istenen resmi kuruma rahatlıkla rapor teslim edilir. Topraklama raporu evrakları arasında bulunması gerekenlerin bulunmaması halinde rapor kabul edilmez.

Topraklama Raporu Evrakları

Rapor Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Topraklama raporu geçerli şekilde hazırlandıktan sonra yıl süre için geçerlidir. Fakat bu tüm işlemlerde geçerli sayılmaz. Bazı işletmeler faaliyet kollarından dolayı her sene yenilemek zorunda kalırken bazıları 5 senede bir yenilemek zorunda kalabilir. Bundan dolayı kurallar ışığında dikkatli olmak, sürelere karşı duyarlı olmak ve topraklamanın önemine hakim olmak gerekir.

İşletmenizde meydana gelen bir elektrik kaçağı durumunda yaşanması olası olan hayat tehlikenin önlenmesi ve insan hayatının şansa bırakılmaması için oldukça dikkatli şekilde davranılması gerekir. Bunun için yapılması gereken kurallara uygun şekilde davranmaktır. Tesisatların gerekli olması halinde kısa aralıklar ile ölçülmesi ve maliyetten kaçınılmaması gerekir. Tehlike anında topraklamanın çalışmaması hayati tehlike ile oluşan birçok soruna neden olabilir.

Bir önceki yazımız olan Topraklama Raporu Örneği başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.