Topraklama Olmazsa Ne Olur?

Evlerde ve iş yerlerinde kısaca elektrik kullanımın olduğu her yerde topraklama olmak zorundadır. Çünkü topraklama sayesinde olası bir elektrik kaçağı durumunda ortamda güvenlik sağlanabilir. Doğru yapılmış bir topraklama birçok açıdan yarar getirmektedir.

Topraklama Nedir?

Topraklama en basit ifadesi ile elektrik dağıtım hatlarında meydana gelebilecek kaçak durumlarına karşı alınan bir önlemdir. Topraklama sisteminde yer alan iletkenler elektrik dağıtım hattında meydana gelen kaçak elektriği toprağa verir. Bu sayede kablolardan dışarı kaçak elektrik çıkmaz, ortamda bulunan cihazlar ve kişiler çarpılma tehlikesi yaşamaz. Elektrik kaçağına maruz kalan insanlarda ve aletlerde büyük oranda hasar meydana geldiği için elektriğin kullanıldığı her alanda topraklama yapılması son derece önemlidir. Peki topraklama olmazsa ne olur?

Topraklama Olmazsa Ne Olur?

Topraklama Olmazsa Nasıl Bir Tehlike Yaşanabilir?

Elektrik kullanımın olduğu her yerde olası bir kaçak durumuna karşı alınabilecek en basit ve en etkili önlem ortamda topraklama yapmaktır. Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar. Bu yüzden özellikle hassas cihazların kullanıldığı ortamlarda topraklama yapılmalıdır.

Kaç Çeşit Topraklama Vardır?

3 çeşit topraklama yöntemi bulunmaktadır. Bunlar koruma topraklaması, işletme topraklaması ve fonksiyon topraklamasıdır. Bu topraklama türlerinden koruma topraklaması elektrikli ortamlarda kaçakları önlemek amacı ile oluşturulan topraklama yöntemidir. Fonksiyon topraklaması ise yıldırım düşmesi sonucunda ortamda bulunan cihazlara gelebilecek tehlikelere karşı oluşturulan topraklama türüdür. İşletme topraklaması ise elektrik devrelerinde oluşabilecek aşırı gerilmelere karşı önlem amacı ile oluşturulan topraklama türüdür.

Koruma Topraklaması Nerelerde Yapılmalıdır?

Elektrik kullanımın olduğu her ortamda riski en az seviyeye indirmek için topraklama yapılmalıdır. Canlıların can güvenliğini sağlamak ve cihazların korunmasını sağlamak için topraklandırma yapılır. Topraklandırma yapılabilecek alanlar arasında elektrik motorlarında yer alan saç yüzeyler, normal motorlarda yer alan metal parçalar üzerinde ve evlerde yer alan prizlerde topraklandırma yapılabilir.

Topraklama Olmazsa Ne Olur?

Topraklama İşleminde Kablo Rengi Önemli mi?

Topraklama konusunda en çok merak edilen sorulardan biri de topraklama kablo rengi ne olmalıdır? Sorusudur. Elektrik kablolarında faz kablosu elektrik alan kablodur. Bu kablonun rengi kahverengi, siyah veya gridir. Nötr kablo ise açık mavi renkte olur. Elektrik kablosunda yer alan topraklama kablosu ise sarı yeşil çizgili kablodur. Kişiler elektrik kablosunu dikkatli bir şekilde incelediklerinde bu renklerdeki kabloları kolayca bulabilir.

Topraklama Kablosu Nasıl Çekilir? Kablo Çekilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Elektrik kullanımın yoğun olduğu alanlarda insanların hayatını korumak ve olası bir kaçak durumunda cihazların zarar görmesini engellemek amacı ile topraklama sistemi kurulur. Topraklama kablosu bulunan prizden bir kablo çekilerek bu kablo yerin 1.5 metre derinliğine gömülmüş olan bakır kabloya veya bir bakır levha parçasına bağlanır. Eğer kişi topraklama levhası bulamıyorsa çekilen kablo yer altındaki herhangi bir metal parçaya kelepçe yardımı ile tutturulur. Bu şekilde yaşanılan ortamlara topraklama hattı çekilmiş olup herhangi bir elektrik kaçağına karşı önlem alınmış olur.

Topraklama kablosu çekilirken kişilerin çok dikkatli olması gerekir. Çünkü topraklama kablosunda kesik olmadığından emin olunması gerekir. Kesik olan topraklama kablosu görevini tam olarak yapamaz. Bunun dışında topraklama yapılan kablo üzerine sigorta bağlanmamalıdır. Topraklama kablosu üzerine bağlanan sigorta olası bir kaçak durumunda patlayarak topraklama kablosunun yanmasına neden olur.

Bir önceki yazımız olan Topraklama Ölçümü Nedir? Nasıl Olmalı? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.