
Topraklama Kablosu Nereye Bağlanır?
Topraklama Kablosu Nereye Bağlanır?
Topraklama yapılacak tüm tesis ve binalar için sistemlerin kurulumu ile ilgili ön hazırlık yapmak önemlidir. Binaların inşası aşamasında topraklama alanının belirlenmesi, elektrik tesisat kabloları çekilirken topraklama kablosu ile birlikte çekilmelidir.
Topraklama kablosu akım kabloları ile birlikte çekilmediği zaman daha sonra zahmetli ve masraflı bir iş olacaktır. Topraklama levhaları ise bina dışında bir alanda 1.5 metre derinliğinde bir çukur açılarak yerleştirilir. Topraklama kablosu nereye bağlanır bu bağlantıyı doğru yapmak gerekir. Toprak içerisine gömülen topraklama levhalarının üst tarafta kalan bölümüne matkap ile bir dilek açılır ve elektrik tesisatı içerisinde bulunan topraklama kablosu, binada bulunan diğer metal bölümlerden yapılan bağlantı kabloları buraya bağlanarak sistem topraklama bağlantısı yapılmış olur.
Bina Topraklama
Bina topraklama sistemleri ile binalarda kullanılan tüm elektrikli cihazların elektrik akımı bulunmayan metal bölümlerine, dışı plastik yalıtım malzemesi ile kaplı bakır iletken tel vidalanarak yapılmaktadır. Topraklama kablosu tesisat içerisinde bulunan sarı yeşil renkli kablodur. Bina topraklaması yapılarak kullanılan tüm elektrikli cihazlar için güvenlik tedbiri alınmış olur. Elektrik prizlerinde topraklama kablosunun bağlantı yeri standarttır. Bu standart evlerimizdeki beyaz eşya, elektrik fişinde de aynı uygulandığı için fiş prize takıldığında binada topraklama sistemi varsa otomatik olarak cihaz topraklama sistemine bağlanmış olur.
Toprak Ölçümü
Tesis ve binalar yapılırken topraklama sistemi hesaplamaları yapılmalıdır. Bina çevresinde bulunan alanlarda toprak direnci ölçümü yapılarak en uygun alan seçilmelidir. Yapılacak topraklama işlemlerinin tüm aşamaları Elektrik Enerjileri Topraklama Yönetmeliği ile bir standarda bağlanmıştır. Topraklama ölçümlerini yapacak olan kişilerinde Elektrik Mühendisleri Odasına kayıtlı mühendis unvanına sahip elektrik veya elektronik mühendisleri tarafından yapılması ve belgelendirilmesi zorunludur. Yapılacak ölçüm sonuçlarına göre kullanılacak olan topraklama kablosu özellikleri ve ölçüsü belirlenir.
Topraklama Yapılmamasının Etkileri
Her türlü binalarda topraklama mal ve can güvenliğinin sağlanması için elektrik akımlarının toprağa aktarılmasını sağlayan sistemlerdir. Topraklama sistemi olmayan binalarda yaşanacak elektrik akımı kullanılan elektrikli cihazların bozulmalarına ve bu cihazların metal kısımlarına temas eden kişilerin çarpılmasına neden olacaktır. Yüksek gerilimlerin oluşması durumunda ise yangın gibi tehlikelerin oluşmasına neden olunabilecektir.
Dış Etkenlere Karşı Topraklama
Tesislerin iç yapıları ve elektrik tesisatları için yapılan topraklama sistemlerinin dışında dış etkenlere karşıda topraklama yapılmalıdır. Dış etkenler olarak yıldırım düşmesi sonucu oluşabilecek statik elektrik akımının binada bulunan tüm eşyalara ve canlılara zarar vermemesi için yapılan topraklama sistemidir. Diğer dış etkenler ise işletmelerde çeşitli metal akşamların birbirine sürtünmesi sonucu oluşabilecek akımın toprağa iletilmesini sağlamak için yapılmaktadır. Toprak, yalıtkan bir yapıya sahip olduğu için elektrik kaçağı sonrası oluşan akımı bloke edecek ve zarar vermesini önleyecektir. Yıldırım düşmelerine karşı binaların en yüksek yerine iletken tel ile paratoner bağlanır ve bağlantı kablosu binanın dış bölümünden topraklama alanındaki topraklama iletilerine bağlanarak fonksiyonel topraklama yapılır.
Topraklamanın Kontrolü
Evinize ya da iş yerinize yeni bir makine aldığınızda, bu makinayı kullanmaya başlamadan önce topraklama bağlantısını kontrol ettirmelisiniz. Topraklama kontrolünün yapılabilmesi için avometre cihazına ihtiyaç vardır. Makine fişi, elektrik prizine takıldığında avometre cihazının kablosunun birisi makinanın boyasız metal bölümüne, diğer kablo ise prizde bulunan topraklama kablosu olan sarı renkli kablonun bağlantına bağlanır. Avometre cihazı sinyal vermeye başladıysa tesisatın topraklama bağlantısı olduğu görülür ve makine güvenle kullanılmaya başlanabilir.
Elektrik sistemleri üzerinde yapılacak tüm kontrollerde emniyet için kauçuk eldiven kullanılmalıdır. Topraklama olmayan binalarda elektrik bağlantıları sıfırlama yapılarak bağlanır. Ancak sıfırlama sistemi statik elektriği bir noktada biriktireceği için tavsiye edilmemektedir.
Bir önceki yazımız olan Topraklama Malzemeleri Nelerdir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.