Topraklama Kablosu Hangi Renk Olmalıdır?

Topraklama bina ve tesislerin oluşabilecek yüksek, orta ve alçak gerilim durumlarında her hangi bir zararın ortaya çıkmaması için gerilim altında bulunmayan bölümlerin bakır levha ve elektrotlar ile toprağa gömülmesi ile yapılmaktadır. Doğru topraklamanın yapılabilmesi tüm hesaplamaların ve kablo kesitlerinin topraklama yönetmeliğine göre yapılmasıdır.

Topraklama kablosu hangi renk olacağı uluslararası standartlara göre belirlenmiştir. Binalara elektrik şebekeden iki kablo ile gelir ve bina içerisi tesisatta kablo sayısı üçe çıkmaktadır. Üçüncü kablo ise topraklama kablosudur. Özellikle evlerimizdeki tesisatta kablo renkleri, siyah veya kahve rengi fazı, mavi kablo nötr, sarı yeşil çizgili kablo topraklama kablosunu göstermektedir. Herkesin anlayabilmesi için topraklama dünyanın her yerinde sarı yeşil çizgili renk kullanılmaktadır.

Topraklama Nedir?

Topraklama nedir? Topraklama, binalarda bulunan cihaz ve tesisatların elektrik aksamlarında meydana gelebilecek elektrik kaçağı zararlarını önleyebilmek için iletken bir kablo ile toprağa gömülen topraklama iletkenine bağlanmasıdır. Topraklama yapılırken, topraklama iletkenlerinin dış yalıtımları sağlam olmalı ve toprak ile birleşene kadar başka bir metal aksam ile temas etmemelidir. Evlerimizde kullandığımız beyaz eşya ürünlerinde boyasız metal aksamlarına vidalanmış olarak bağlı topraklama kablosu cihaz elektrik giriş bölümünde topraklama için belirlenen alana bağlanır ve cihazın topraklaması yapılmış olur.

Topraklama Ölçümü Nedir? Nasıl Olmalı?

Topraklama Kablosu Bağlantısı

Topraklama sistemlerinde, topraklama levhaları toprağa gömülür ve bakır iletken korumalı kablolar ile tesisattaki sarı renkli topraklama kablosuna bağlanır. Evlerde veya sanayi tesislerine yeni bir cihaz eklendiği zaman topraklama sisteminin olup olmadığı Avometre ile kontrol edilmektedir. Cihaz elektrik bağlantısı yapıldıktan sonra, avometre probu kablosunun bir ucu cihazın boyasız metal bölümüne, bir ucu da topraklama kablosuna temas ettirilir ve avometre sinyal vermeye başladığında topraklama sistemi bağlantısının olduğu görülür. Her görevli topraklama kablosu rengi sarı yeşil olarak görülse de kontrol ederek emin olmalıdır.

Topraklama Alanı Hazırlanışı

Topraklama yapılacak yer toprak direnci ölçümü yapılarak belirlenir, koruma topraklaması için direncin 5 ohm, işletme topraklaması için 2 ohm değerinin altında bir dirence sahip olması istenir. Topraklamayı sağlayacak olan topraklama levhaları için 1 metre genişliğinde, 1.5 metre derinliğinde bir alan açılır. Topraklama levhaları dikey olarak buraya yerleştirilir ve içerisinde kum ve taş olmayan toprak ile doldurulur. Binadan çekilen topraklama kabloları bu levhalara sağlam bir şekilde bağlanır. Gerekli bağlantı yapıldıktan sonra üst bölüm 10 cm kum ile kapatılır. Bu alan üzeri tuğla ya da 5 – 6 cm kalınlığında beton ile kapatılarak dış etkenlere karşı korunur.

Topraklama Ölçümü Nedir? Nasıl Olmalı?

Topraklama Kabloları

Elektrik sistemleri ve topraklama için kullanılan iletken kablolar enerjinin taşınmasını sağlamaktadır. Bu kablolar tek veya çoklu telden oluşmaktadır. Bakır veya alüminyum tellerden oluşur. Bu kabloların dışı ise plastik veya kağıt gibi elektriği iletmeyen yalıtkan malzeme ile kaplıdır. İletken kablolar amaçlarına göre sınıflandırılmaktadır. Bunlar, amaçlarına göre, çalıştığı işletmeye göre, çalıştığı tesise göre, yalıtkanlık durumuna göre, iletkenliğine göre sınıflandırılır ve yapılara farklıdır. Topraklama iletkenleri galvaniz veya bakır kablolardan oluşmaktadır.

Topraklama Ölçümü Nedir? Nasıl Olmalı?

Topraklama Kablosunu Nasıl Anlarız?

Elektrik malzemeleri üreten firmalar üretimlerini uluslararası standartları ve TS 6426 standardına göre belirlenen renklerde üretmektedirler. Elektrik tesisatlarında ve priz bağlantılarında;

Faz; kahverengi veya siyah renkli olmakta,

Nötr; açık mavi renkli,

Topraklama Kablosu; sarı – yeşil çizgili kablodur.

Topraklama kabloları kaçak akım koruma panolarında bulunmaktadır. Panolarda kaçak akım koruması bulunmuyorsa panoya iki adet şalter eklenmelidir. Evler ve işletmeler için kaçak akım kesicilerin güçleri farklı olmaktadır. Topraklama için yapılacak tüm hesaplamaların yetkili elektrik mühendisleri tarafından yapılması, işin doğruluğu açısından önemlidir.

Bir önceki yazımız olan Topraklama Ölçümü Nedir? Nasıl Olmalı? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.