
Topraklama İşareti Nedir?
Topraklama İşareti Nedir?
Elektrik, hayatımızın her alanında olmazsa olmaz derecesinde önemli olan bir gerçekliktir. Sadece birkaç saat bile hayatınızda olmadığında ciddi sorunlar ortaya çıkması söz konusu olacağından dolayı elektrikle alakalı bir sorun yaşanmaması adına topraklama gibi çözümlerin uygulanması yoluna gidilir. Çünkü elektrik söz konusu olduğunda küçük gibi görünen bir hata bile insan hayatına veya yangın gibi ciddi sorunlara neden olacağından dolayı önlem almak kaçınılmazdır.
Topraklama da evlerde veya diğer yaşam alanlarında meydana gelebilecek elektrik kaçaklarında önlem olarak sıklıkla kullanılır. Bir yerde topraklama olduğunu anlamak için topraklama işareti aranmalıdır. Bu işaret topraklama yapılan alana mutlaka eklenir.
Topraklama Nedir?
Topraklama; elektrik dağıtım ve iletiminin olduğu alanlarda kullanılan cihazlarda meydana gelmesi olası olan kaçaklara karşı alınan ve hayat kurtaran bir önlem çeşididir. Meydana gelen ve hayati derecede önemli olan elektrik kaçağını bir iletken sayesinde toprağa iletilmesi anlamına da gelir. Bu sayede kaçak elektriğin kimseye veya herhangi bir yapıya zarar vermeden iletkenler sayesinde toprağa gönderilmesi, hapsedilmesi felsefesine dayanarak hareket edilmesidir.
Topraklama, hayati tehlike yaşanmaması için önemli olduğundan dolayı yönetmeliklerde bile yer alan ve tesislerde yapılması zorunlu olan işlemlerden bir tanesi olarak görülür. Topraklama işareti nasıl olur sorusunun cevabına geçmeden önce topraklama çeşitleri hakkında bilgi vermek de gerekecektir.
Topraklama Çeşitleri
Topraklama işareti gördüğünüz bir alanda birkaç çeşit topraklamadan bir tanesi yapılmış olabilir. Bu topraklama çeşitlerinden birincisi koruma topraklaması olarak adlandırılır. Bir elektrik tehlikesi sırasında canlıların korunması için yapılan ve bilinen en temel topraklama türüdür. Bir elektrikli alette herhangi bir kaçak olması durumunda insan bedenine temasta zarar vermemesi adına yapılan işlemdir. Bunun yapılması için toprak direncinin 5 ohm altında ölçülmesi gerekir.
Bir başka topraklama çeşidi ise işletme topraklaması olarak bilinen topraklamadır. İşletmelerde meydana gelebilecek olan kaçakların engellenmesi adına yapılan gerilim hattı yakınlarında var olan topraklamadır. Toprak direnci oldukça önemlidir. 2 ohm altında direnç olan topraklara uygulanmalıdır. Fonksiyon topraklama adı verilen ölçümde ise yıldırımdan korunmak için topraklama yapılır. Bu işlemin uygulanması için de ölçümün 10 ohm altında olması gerekir.
Toprak Dirençleri
Topraklama işlemi yapılmadan önce mutlaka toprağın direnci ölçülmelidir. Çünkü yapılan topraklama işlemi sırasında aşağı yukarı iletilmesi beklenen elektrik akımına karşılık toprakta oluşması gereken veya toprakta var olması gereken bir direnç hesaplaması vardır. Aksi durumda topraklama yapmanın bir anlamı olmayacaktır. Bataklık alanda 30 ohm, killi toprakta 100 ohm, kum alanda 2500 ohm ve taş zeminlerde ise 3000 ohm civarında bir direnç ölçüm sonucu elde edilecektir. Buna uygun olarak topraklama yapılmalıdır.
Topraklama İşareti
Topraklama işareti nasıl olur sorusunun cevabı, bir alanda topraklama olup olmadığını anlamak için bilinmesi gereken en önemli detaydır. Bir elektrik bölgesinde gözünüze çarpan bir levha olması gerekir. Topraklama işareti uluslararası düzeyde belirlenmiştir. Bunu anlamak için levhada ters çevrilmiş bir T işareti aranır. Altında ise iki tane daha çizgi vardır. Genelde T harfinin altına veya üstüne eklenmiş küçük çizgiler ile anlaşılır. Renk olarak ise yeşil, turuncu veya sarı seçeneklerinde olabilir.
Topraklamanın Önemi
Topraklama işareti gördüğünüz bir alanda yaşanacak olan herhangi bir elektrik kaçağında insan hayatını etkileyecek şekilde bir durumun yaşanmaması adına işlem yapıldığı kolaylıkla anlaşılabilir. Böylece elektrik kaçakları konusunda daha güvende olmanız sağlanır. Evlerinizde bile topraklama işlemlerinin uygulanması evinizde kaçak olması halinde şartelin atmasına ve tehlikenin önlenmesine olanak sağlar.
Bir önceki yazımız olan Topraklama Raporu Örneği başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.