Temel Topraklama
Temel Topraklama
Genel olarak binaların temellerinde kullanılan yöntemdir. Temele atılan betonun tamamının içerisine topraklama uygulanarak oldukça büyük yüzeyde temas edilmiş olacaktır. Bu tanımın yer aldığı birçok binanın temelinde temel topraklama mevcuttur.
Elektriği oldukça iyi ileten bir durum haline gelen sistem genel olarak yıldırım ve akım tesisleri için oldukça uygundur. Bu sistem uygulanan binalarda öncelikle iskelet halinde bulunan binaya topraklama uygulanır. Daha sonrasında kapalı alanda kalan temel bölümüne uygulanır. Birçok alanda tercih edilen güvenilir bir yöntem olarak bilinir.
Temel Topraklama Nasıl Yapılır?
Topraklama yapmadan önce yapılması gereken önemli detaylar ve sıralama bulunur. Bunun için topraklama nedir konusuna hakim olmanız gerekmektedir. Öncelikli olarak kapalı bir alan içine yapılmalıdır. Binanın dış duvar temellerine ayrılmış bir şekilde uygulanması doğrudur.
Düzeneğin her tarafı tamamen duvar ile kapatılabilecek şekilde hazırlanmalıdır. Topraklama uygulanan yerler yaklaşık 5 santimetre civarında beton içerisine gömülü kalmalıdır. Esnek bağlantılar halinde temelin dışarısına çıkmadan uygulanmalıdır. Oluşturulan bağlantı kontrol yerleri aradan zaman geçse de kontrol edilir bir durumda olmalıdır. Çelik bir şekilde yapılması gereken topraklama uzun aralar için sabitleme kullanılmalıdır. Bu önemli maddelere temel topraklama işlemi yapılırken önemli bir şekilde dikkat edilmesi gerekmektedir.
Temel Topraklama Dikkat Edilmesi Gerekenler
Küçük kesitler kullanılan işlemin içerisinde topraklama firmaları üzerinden tavsiye edilen 10 mm çapında yuvarlak çubuk kullanılır. Oluşturulan bağlantı noktalarında kullanılan malzeme ise çinko olmalıdır. Bu noktalar bulunan çinko malzemesinin dış tarafı çelik ile kaplanmalıdır. Korunması ve uzun süre dayanması oldukça önemli olduğundan dolayı dayanıklı çelikten bile korunaklı bir durumda olmalıdır.
Şeritler ise galvaniz olarak yerleştirilir. Galvaniz birçok firma üzerinde değişiklik gösterir. Kurulan sistem içerisinde bulunan iletkenler oldukça iyi iletim sağlaması gerekmektedir. İletkenler en önemli işlemi gören faktör olarak topraklama işleminin temeli olarak bilinir. Yerleştirilen iletkenler bakır olmalıdır. Bu topraklama sisteminin kurulması bina için oldukça önemlidir. Birçok yalıtkanlık ve elektrik olaylarından korunmak için birinci sırada yer almaktadır.
Temel Topraklama Yapıldığı Yerler
Topraklamanın yapıldığı yerler genel olarak özel yerler olarak bilinir. Kuvvetli bir topraklama şekli olduğundan dolayı kuvvetli bir biçimde akım geçen firma veya tesislerde, yıldırım gibi doğal afet olaylarından korunmak isteyen işletmelerde kullanılmaktadır. Yüksek gerilim bir biçimde elektrik olayları içerisinde olan bir coğrafi konumda olan binalara uygulanabilmektedir. Genellikle topraklama firmaları üzerinden başarılı bir şekilde yapmaktadır.
Temel Topraklama Hesabı Yapma
Toprak içerisinde oluşabilecek akım için birçok alanda temel topraklama hesabı yapılmaktadır. Bu alanda yapılan hesaplama için birkaç madde bulunmaktadır. Yayılan direncinin hesabının yapılması, adımların ve temasın gerilim ölçülerinin bulunması, yayılma biçiminde bulunan direncin hesaplanması, hesaplanması büyük olan akımın hata payı, toprak akımı üzerindeki büyüklük olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sistemi uyguladığınız zeminde bulunan toprağın kendi direnci diğer topraklardan farklılık gösterebilmektedir. Topraktan dolayı yapılan birçok hesap yanlışlık payında büyük ölçüdedir. Grafikler üzerinde bulunan birçok ölçme değerini değerlendirerek hesabın doğru bir şekilde sisteme yansıması gerekir.
Temel Topraklama Sistemleri
En sağlıklı topraklama sistemleri arasında yer alan temek topraklama sistemi olarak kullanılır. Bu topraklama içerisinde bulunan bölmeler genel olarak 20×20 metre olarak ayarlanarak bölünmektedir. Sistemin içerisinde iki türlü kullanılan yöntem bulunmaktadır. Bina temelleri genel olarak demirler üzerine kurulmaktadır.
Topraklama sistemi, demir hasır kuvvetlendirilmiş biçiminde kullanılmaktadır. Topraklama işleminin içerisinde bulunan yöntemlerden bir tanesi ise kuvvetli veya kuvvetsiz bir şekilde bilinmektedir. Bu iki örnek içerisinde kullanılan malzemeler farklılık gösterebilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Solar Sistemlerde Yıldırımdan Korunma başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.