Reaktif Ceza Oranları
Reaktif Ceza Oranları
Ceza oranlarından bahsedilmeden önce Reaktif ceza nedir sorusuna cevap verilmesi daha doğru olacaktır. Reaktif ceza, elektrik piyasasını düzenlemek amacıyla oluşturulan yönetmelikte bulunan kuralların aşılması veya çiğnenmesi durumunda kişilerin karşılaşacakları ceza türüdür, Bu
cezanın belirli şartları ve çeşitli oranları bulunmaktadır. Bu konuda daha detaylı bir bilgi verilmesi gerekirse şunları dile getirmek mümkün olacaktır:
Ceza Oranları Nasıldır?
- Reaktif ceza oranları elektrik piyasası kurulu tarafından hazırlanmıştır. Bu oranlar aşağıdaki gibidir:
- İlk başvuru aşamasında 16 baz olarak alınan elektriğin 50 kVa’nın altında bulunması halinde ve çekmiş oldukları aktif gücün %33 ünü kısmı için
- Reaktif güç kullanımının %20’lik kapasitesinin aşan durumda reaktif gücün %15 ini aşan kısım için uygulanacak ceza
- İşletmelerde sözleşme gücü 9 kilo wat olarak anlaşılan oranın aşılması halindeki oran %33 reaktif sınır olarak belirlenmiştir.
- İşletmelerde sözleşmeye göre yapılan anlaşmada 30 kW olan ve bu sınırı aşan kullanıcılar için oran %20 olarak belirlenmiştir.
- Bütün bu durumda kanunda belirtilen bu oranları aşan kullanıcılar için reaktif güç bedelini ödemek ile alakalı yaptırım uygulanmaktadır. Diğer bir deyişle enerji piyasasınca belirlenen reaktif ceza oranları aşılması durumunda güç kullanım bedeli devreye sokulmaktadır. Bu oranları aşan kişiler için herhangi bir indirim yapılması söz konusu değildir. Kişiler kullandıkları bedeller üzerinden bir ödeme planına tabii olmaktadırlar.
Reaktif Ceza Oranları Neye Göre Değişiklik Göstermektedir?
Ceza oranlarının değişiklik göstermesinde birçok unsur etkilidir denilebilir. Reaktif ceza oranları mesken kullanımları ve imalathane kullanımları olarak sanayi alanında kullanımlarına göre farklılıklar gösterecektir. Yapılacak olan sözleşmeye göre de değişiklik gösterecektir.
Sözleşmede düzenlenen talimatların aşılması durumunda oranlar devreye girecek ve daha farklı bir şekilde hesaplama işlemine gidilerek aşan kısım için oranlar aktif hale gelecektir. İşletmelerde kullanılan elektrik oranları ise büyüklüklerine ve bu oranda kullanmış oldukları oranlara göre değişiklik göstermektedir. Kişiler sözleşme yaparak ceza oranlarının uygulanması konusuna bir sınır getirmektedir.
Bu sınırın belirlenmesi de işletme tarafından yapılmaktadır. İşletme kullanım kapasitesine göre sözleşmede kullanılacak olan oranları kendisi belirleyebilmektedir. Bu durumda kişiler reaktif ceza oranlarının başlıca belirleyicileri olarak nitelendirilmektedir. Sözleşme bu şekilde oluşturulmaktadır.
Reaktif Ceza Oranlarında Devletin Almış Olduğu Önlemler Nedir?
Bazı işletmelerde bu durumların önüne geçilmesi için kota koyulmakta veya reaktif ceza sayaçlarının kullanılmasının zorunlu olması mutlak olacaktır. Sayaçlar devletinde bütçesine katkı sağladığından dolayı kullanımını yaygınlaştırılması için çeşitli caydırıcı cezalarda uygulanmaktadır. Ayrıca meskenlerde ve çeşitli büyük işletmelerde sayaç kullanılması da zorunlu hale getirilmiştir. Kullanımın yapılmaması durumunda da tespit edilmesi üzerine cezai işlem uygulanacaktır.
Reaktif Ceza Oranlarına Yakalanmamak İçin Neler Yapılmalıdır?
Reaktif ceza nedir sorusu ile cezayı ve ceza oranları hakkında bilgi edinen kullanıcılar için bu cezayı ödememek adına bazı bilgiler verilmesi doğru olacaktır. Bu konuda bilinçlenmek hem sizlerin fazla ücret ödemenizin önüne geçecek hemde elektrik tasarrufu hakkında bilinçlenmenize yardımcı olacaktır.
Kişiler bu konuda öncelikle çektikleri gücü tespit etmeleri gerekmektedir. Daha sonra ise bu güce uygun olarak kompanzasyon panosu edinmeleri ve bunu monte ettirmeleri uygun olacaktır. Bu uygulama kullanıcıların kendi çıkarları için uygun bir davranış olacaktır.
Kompanzasyon panoları ise kişilerin ödeyecekleri ceza ücretlerinden çok daha düşük bir fiyata elde etmek mümkün olacaktır. Ayrıca uzun süreli kullanımda daha uygun fiyatlarla da karşılaşabilme olanağınız bulunmaktadır. Bu durum ise sizlere birçok yönden avantaj sağlayacaktır.
Bir önceki yazımız olan Topraklama Raporu Örneği başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.