Paratoner Yıldırımdan En İyi Korunma Yöntemi midir?

Tarih boyunca insanlara ve çevrelerine zarar veren sayısız doğa olayı ve afet olmuştur. Bunların başında sel veya
deprem sıklıkla yer alırken fark edilmemesine karşılık yıldırım da fazlasıyla zarar veren başka bir etmendir. Bundan dolayı dikkatli olunması ve yıldırımdan korunma konusunda yapılması gerekenlerin bilinmesi önemlidir.

Yıldırım ve şimşek arasındaki fark çok net olarak bilinmemesine karşılık aslında oldukça farklıdır. Farkları oluşumları ve verebilecekleri zararlar konusunda başlar. Yıldırım zararları ile ölüme bile neden olabilirken şimşek zarar verme konusunda kesinlikle herhangi bir risk taşımaz. Yıldırımdan korunmak için yapılması gerekenlerin başında paratoner nedir? sorusuna da cevap vermek gerekir.

Yıldırım Zararlı Mıdır?

Yıldırım ve şimşek konusundaki kafa karışıklığının giderilmesi için nasıl oluştuklarını bilmek gerekir. Yıldırım oluşumunu açıklarken bilinmesi gereken bulut ve toprak arasında meydana geldiğidir. Toprakta oluşan negatif enerji yüklemesinin bulutların en üst katmanında oluşan pozitif enerji ile transferinin oluşması sonucunda meydana gelen bir doğa olayıdır. Bunun anlamı buluttan toprağa doğru yüksek bir enerji dalgasının aktarıldığıdır. Şimşek ise yıldırımdan farklı olarak sadece bulutlar arasında meydana gelen bir elektrik transferidir. Bulutlar arasında olduğundan zararlı değildir. Yıldırımdan korunma için yıldırımsavar en iyi yoldur.

Paratoner Yıldırımdan En İyi Korunma Yöntemi midir?

Paratoner Koruması

Yıldırımdan korunmak için yapılacaklar arasında yer alan paratoner kavramı duyulduğunda sıklıkla paratoner nedir sorusu sorulur. Paratoner yıldırımda korunmak için bilinen en iyi sistemdir. Çünkü yıldırım tarafından toprağa gönderilen enerji akımının yeniden toprağa gönderilmesini sağlar. Böylelikle enerji akımı hiç bir yapıya ve insana zarar vermeden kolaylıkla ortadan kaldırılır. Binaların tepesine takılan paratoner iyi bir iletken görevi görür ve gelen enerji yüklemesini toprağa yeniden iletir.

Paratoner Nasıl Kurulur?

Paratoner nedir sorusu kadar önemli olan bir başka soru da nasıl kurulacağıdır. Çünkü paratonerin kurulumunun yanlış yapılması aslında yarar sağlanmasından farklı olarak zarar verilmesi anlamına gelecektir. Bunun için paratoner kurumuna önem verilmelidir. Öncesinden topraklama ölçümü yapılmalıdır. Ölçüm sonucunda 10 Omh aralığından fazla olan bir sonuç çıkmamalıdır. Ardından kurulumda en iyi iletken bakırlar kullanılmalıdır. Çünkü paratonerin amacı iletim sağlamaktır. Nereye kurulacağı konusuna karar verildikten sonra da dikkat edilmesi gereken tabelaların unutulmamasıdır.

Yıldırımdan Korunma Alanları

Yıldırımdan korunma için yapılması gerekenler ve korunma alanları iyi şekilde bilinmelidir. Yıldırım yağmurlu havalarda olduğundan dolayı yağmurlu havalarda kapalı alanlarda durmayı tercih etmek güvenli olacaktır. Tepesinde paratoner olan bir bina ise en güvenilir alanların başında gelir. Kapalı olan ve güvenilir sayılan yerlerden bir tanesi de otomobillerdir. Otomobiller kapalı olması ve elektrik iletimi konusunda lastikleri kullandığı için tercih edilebilen diğer alanların başında gelir.

Paratoner Yıldırımdan En İyi Korunma Yöntemi midir?

Açık Alanda Yıldırım Durumu

Kapalı alanlarda kalamayan ve anlık olarak yağmurlu, yıldırım olan bir havada dışarıda olan birisinin dikkat etmesi gereken konuların başında şemsiye gibi sivri uçlu cisimlerin taşınmamasıdır. Bu cisimler iletkenlik açısından yıldırımı çekebilir. Ayrıca tepe ve tümseklerden ve tek başına olan ağaçlardan da aynı şekilde uzak durulması önerilir. Yağmurlu havada kapalı alan bulamadığınızda ise yapılması gereken yanınızdaki insanlardan uzaklaşmaktır. Ardından yer çömelmek ve ayaklarınızı birleştirmektir. Başınızı da olabildiğince yere eğmeniz gerekir. Bu sayede olası etkilerden korunmuş olursunuz.

Yıldırım Etkileri

Yıldırımdan korunmak için verilen çabanın nedeni olası zararlardır. Bu zararların başında yıldırımın doğrudan temas ettiği noktalarda meydana gelen ciddi yanıklardır. Ek olarak enerjinin yüksek olması halinde solunum zorluğu ve kalp durması da sayılabilir. Bunun için oldukça dikkatli olunmalıdır.

Bir önceki yazımız olan Solar Sistemlerde Yıldırımdan Korunma başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.