Nötr Toprak Arası Gerilim Kaç Volt Olmalı

Nötr Toprak arası gerilim kaç volt olmalı konusuna netlik getirebilmek için ilk önce toprak ile nötr hat arasında gerilime sebep olan etkenleri belirlemek gerekmektedir. Yapılacak ölçüm ve analizlerle toprak ile nötr hat arasındaki gelirim hesaplanır.

Nötr Faz ile Toprak Arası Ölçüm ve Analizler

Nötr hat ile toprak gerilimine sebep olan faktörleri belirlemek için yapılacak ölçüm ve analizler şu şekildedir:

  1. Süreklilik testleri
  2. Enerji analizleri
  3. Loop Empadans kontrolleri

Bu yöntemlerle toprak ve nötr hat arasındaki geçiş direnci hesaplanır ve ideal voltaj belirlenir. Böylece daha sağlıklı ve güvenli yaşam alanları oluşturulmaktadır.

Nötr Toprak Arası Gerilim Kaç Volt Olmalı

Nötr Faz ile Toprak Arası Gerilime Sebep Olan Faktörler

  1. Topraklama kablosunun yanından kuvvet kabloları çekilmesi: PE’nin topraklama kablosunun yanından, yüksek akımlı uzun kablolar çekmek endükleme yapmaktadır.
  2. Harmonikler: Yük veya şebeke kaynağına sahip harmonikler yoğun olursa, nötr hat üzerinden akan harmonik akımların gerilimine neden olmaktadır.
  3. Dengesiz Yüklenme: L1,L2 ve L3 fazlarından farklı güçlerde hat çekilmesinden kaynaklanmaktadır.
  4. Eş potansiyel Dengesizlik: Elektrik sisteminde bulunan dirençler arasındaki farkın 1 Ohm’un üzerine çıkması eş potansiyel dengesizliğe neden olmaktadır. Bu durum da nötr faz ile toprak arası gerilime sebep oluyor.
  5. Endüktif yükler: Endüktif yüklerin tek bir fazda yoğunlaşması nötr faz ile toprak arasında gerilime sebebiyet vermektedir.
  6. Statik kuvvetler: Mekanik titreşim, hava sirkülasyonu gibi kuvvetler gerilime sebep olmaktadır.
  7. Topraklama elektrotları: Topraklama elektrotları yakın mesafelerde çakılırsa ya da bazik toprağa gömülürse toprak hatta gerilime neden olur.
  8. İşletme topraklaması eksikliği: Topraklamadaki yüksek direnç ya da kopukluk olması nötr faz ile toprak arasındaki gerilimi etkilemektedir.
  9. DC kaynaklı sistemler: Şebekeye yakın metro hatları, katodik koruma tesisleri ya da tramvay hatlarından gelen DC kaçakları nötr faz ile toprak arası gerilimlere neden olabilmektedir.
  10. Toprak kaçak akımları: Toprakta oluşan kaçak akımlar, toprak üzerinde gerilime neden olabilmektedir.
  11. Yük Kaynaklı Problemler: Şebekenin beslediği yükte meydana gelen izalasyon bozukluğu da gerilimi etkilemektedir.

Toprak Hattı Ölçümü

Nötr Faz ile toprak arasındaki gerilimi ölçmek için piyasada uygun cihazlar bulunmaktadır. Bu elektronik cihazlar ile gerekli ölçümler yapılarak en ideal nötr faz ile toprak arası volt oranı belirlenir. Kullanımı oldukça kolay olan bu elektronik cihazlar ile prizden rahatlıkla ölçüm yapılabilir. Eğer elde edilen değerler olması gerekenden yüksek ise nötr toprak arası gerilim nasıl düşürülür konusunda uzman teknisyenlerden destek alınmalıdır.

Güvenli bir ortam oluşturmak, insan sağlığını korumak ve cihazların çalışma ömrünü uzatmak amacıyla nötr faz ile toprak arası gerilim ölçümünün yapılması ve sorun varsa onarılması büyük önem taşımaktadır.

Nötr Toprak Arası Gerilim Kaç Volt Olmalı

Nötr Faz ile Toprak Arası Gerilim

Elektrik prizinden kolaylıkla ölçüm yapmayı sağlayan elektronik cizhalarla kontrol sağlanabilir. İdeal nötr toprak arası gerilim ne olmalı konusunda ise belirlenen aralık 0 volt ile 1 volttur. Fakat ideal olanı 0 volttur. Bazı durumlarda pirizden elde edilen ölçüm sonucu 0.5 volt ya da 1 volt olabilmektedir. Yalnız bilinmelidir ki 0.5 volt ve 1 volt maksimum değerdir.

Nötr Faz ile Toprak Arası Gerilimin Düşürülmesi

Nötr faz ile toprak arasında ölçülen gerilim yüksek ise bunu tesisin topraklama direncindeki değerini düşürerek azaltmak mümkün değildir. Çünkü nötr faz ile toprak arasında ölçülen bu gerilim tesisteki topraklama direncinden bağımsız bir değerdir. Bu gerilimi düşürmek için:

  1. Nötr faz kesitini arttırma
  2. İzolasyon trafosu kullanma
  3. Nötr fazda bulunan harmonik akımları azaltma
  4. Nötr fazda harmonik filtre kullanmak

Bu işlemler için de profesyonel bir firmadan destek almak gerekiyor.

Bir önceki yazımız olan Solar Sistemlerde Yıldırımdan Korunma başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.