İşletme Topraklaması Kaç Ohm Olmalı?

Topraklama sistemleri, tüm yapılarda bulunan elektrik tesisatlarında meydana gelebilecek olan elektrik kaçağı akımlarının toprağa verilerek gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmasını sağlayan sistemlerdir. Elektrik sistemleri üzerinde iyi bir güvenlik ve kontrol sistemini oluşturan topraklama sistemlerinde en önemli parça iletkenliği sağlayan parçalardır. İşletme topraklaması kaç ohm olmalı ve hesaplamalar kim tarafından yapılmalıdır. Topraklama işlemleri ile ilgili tüm hesaplamalar, elektrik mühendisleri tarafından yapılmalıdır.

İşletmeler için en ideal ölçümlerde değerin 10 ohm’a kadar olması istenir. İnsanların sağlığını, cihazların verimli çalışmasını sağlayabilmek için topraklama ölçümlerinin 5 ohm altına düşmemesi gerekir. Topraklama ölçümleri ve yapılışı için belirlenen standartlara uyulması çok önemlidir.

İşletme Topraklaması Kaç Ohm Olmalı?

İşletme Topraklaması

Yapılar için yapılan topraklama çeşitlerinden biriside İşletme topraklamasıdır. İşletme topraklaması nedir tanım olarak, işletme elektrik akım devresinin bir iletken ile topraklama sistemine bağlanmasıdır. İşletmelerde canlıların can güvenliğini sağlamak, cihazların aşırı akımlara karşı korunarak hasar görmelerini önlemek için işletme topraklaması yapılır. Topraklama sistemleri alçak gerilim, orta gerilim ve yüksek gerilim şebekeleri için ayrı yöntemlerle yapılmaktadır. Orta ve yüksek gerilimler için yapılacak işletme topraklama sistemleri için belirlenen yönetmelikler ülkelerin durumlarına göre değişiklik gösterilmektedir.

Nasıl Yapılır?

Topraklama sistemleri yapılacağı zaman yapılacak ilk işlem, işletme topraklaması nasıl yapılır konusudur. Topraklama türü ne olursa olsun en iyi topraklama sistemi mühendislik hesaplamaları sonucu oluşturulan projeye uygun yapılan topraklama sistemidir. Standartlara uygun olarak yapılan işletme topraklamalarında, her türlü elektrik kaynaklı sorunların cihazlara zarar vermesi önlenmiş olacaktır.

Topraklama Ölçümlerinin Yapılması ve Önemi

Elektrik hayatımızı kolaylaştıran en önemli unsurların başındadır. Ancak doğru ve dikkatli kullanıldığında bu faydayı sağlamaktadır. Topraklama sistemleri elektrik kaçağı durumlarının cihazlara ve insanlara zarar vermemesi için yapılır. Topraklama yapılacak olan yerin doğru tespit edilebilmesi için, topraklama ölçümlerinin elektrik mühendisi veya elektrik elektronik mühendisleri tarafında standartlara ve yönetmeliklere uygun yapılması gerekmektedir. Topraklama sistemlerinin yapılması, ev olsun büyük yapılar olsun tüm elektrik kullanım alanları için büyük önem taşımaktadır. Bina dışında bulunan toprak alanında yapacakları topraklama ölçümleri ile topraklama iletken levhalarının yerleştirileceği yerler tespit edilir.

İşletme Topraklaması Kaç Ohm Olmalı?

Topraklama Alanı

Bina içerisindeki elektrik tesisatları ve cihazlar için olsun, bina dışı şebekeler ve paratonerler için olsun tüm topraklama sistemleri için ortak bir topraklama barası sistemi kurulur. Tüm sistemlerden gelen topraklama kabloları bu baralara bağlanır ve ölçümler yapılarak tespit edilen ve toprak içerisine yönetmeliğe uygun bir şekilde yerleştirilen topraklama levhalarına baralardan ortak bir iletken kablo ile bağlanarak topraklama sistemi güvenli bir şekilde kurulmuş olur. Topraklama alanına yerleştirilecek olan bakır ya da galvaniz levhalar istenilen ölçülerde olmalıdır. Bu levhalar için belirlenen alana 1,5 metre derinliğinde bir alan açılır, levhalar dikey olarak buralara yerleştirilerek topraklama sistemlerinden gelen bakır iletken kablolar bağlanır. Bağlantı sağlandıktan sonra, topraklama alanının üzeri kum ve beton ile dış etkenlere karşı kapatılır.

Topraklama Direnç Değerleri

İşletmelerin korunması için yapılması gereken en önemli unsun topraklama sistemidir. Önem taşıyan diğer unsur ise direnç hesaplamalarının yapılmasıdır. Uluslararası standartlara göre topraklama direnç değerlerinin, yıldırım koruyucular için 4 ohm, bağlantı yerleri için 4 ohm, nötr uçlar için 2 ohm, kule için 20 ile 30 ohm arasında olması belirlenmiştir. Topraklama işlemlerinde kullanılacak olan malzemelerin yapısı iletkenliği ve ölçüm değerlerini değiştireceği için kullanılacak olan malzemelerin özellikleri ve türleri yönetmeliklerle belirlenmiş, sistemlerin kurulumunda belirlenen standartlara uyulması, sistemler kurulduktan sonra gerekli testlerin yapılması zorunludur.

Bir önceki yazımız olan Reaktif Güç Nedir başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.