Evde Yıldırımdan Korunma Yolları
Evde Yıldırımdan Korunma Yolları
Yıldırım, doğa olayları arasında fark edilmemesine karşılık oldukça fazla zarar veren bir durumdur. Bundan dolayı özellikle de yaşadığınız alanda yıldırım konusunda olabilecek zararları bilmek ve buna göre önlemler almak gerekebilir.
Evde yıldırımdan korunma yolları konusunda alınabilecek önlemler açık alanda yapılacaklardan daha çok sonuç verecektir. Bundan dolayı açık alanlardan yıldırımdan korunmanın zor olduğunu bilmek gerekir. Böyle anlarda yıldırımdan korunmak için olabildiğince kapalı ortamları tercih etmek şarttır. Evde uygulanacak bir başka yol ise paratonerdir. Paratoner ne işe yarar diye merak edenler için en etkin yıldırımdan korunma yolu demek doğru olacaktır.
Yıldırım Nasıl Oluşur?
Yıldırımın neden zarar verdiğini anlamak için yıldırımın nasıl oluştuğunu bilmek gerekir. Yıldırımdan korunmak için yapılması gerekenler de bu noktadan hareketle ortaya çıkacaktır. Yıldırım toprakta meydana gelen negatif enerji yüklemesi ile bulutların en tepe katmanında yer alan pozitif enerji oluşumunun transferi şeklinde açıklanabilir. Buradan hareketle aslında bulutlardan toprağa doğru kuvvetli bir akımın varlığından bahsetmek gerekir. Bu da yıldırımın neden zarar verdiğinin temel çıkış noktasıdır. Şimşek de yıldırıma benzemesine karşılık sadece bulutlar arasındaki transferden meydana geldiğinden dolayı zarar verme şansı çok azdır.
Paratoner Nedir?
Evde yıldırımdan korunma yolları arasında en etkili olan seçenek paratoner kullanmaktır. Paratoner oldukça iyi bir iletkendir. İletken olmasından dolayı yıldırım tarafından gelen enerjiyi ileterek toprağa yollar. Böylece zarar vermesi beklenen yüksek enerjinin toprağa hapsedilmesi sonucunda zarar veremeyecek bir hale dönüştürülmesi sağlanır. Paratoner iyi iletkenlerden bir tanesi olan bakırdan oluşturulur. Paratoner ne işe yarar diye merak edenler için yıldırımın toprağa aktarılması görevini üstlendiği söylenebilir.
Paratoner Nasıl Kurulur?
Paratoner ne işe yarar sorusu kadar önemli olan bir başka soru ise nasıl kurulacağıdır. Çünkü yanlış veya dikkatli kurulmayan bir paratoner büyük oranda görevini yerine getiremeyeceğinden dolayı daha tehlikeli durumların yaşanmasına neden olabilir. Bundan dolayı topraklama ölçümü ve ön hazırlıkların tamamlandığından emin olunması önerilir.
Yıldırımdan korunma yolları arasında en etkili olanı olmasına karışıklık hazırlık aşamasının sağlıklı olmaması daha tehlikeli bir hal alınmasına neden olabilir. Paratoner kurulurken bakır teller kullanılmalıdır. Toprak iletkenliği en fazla 10 Ohm olmalıdır. Kurulacak yer tespit edildikten sonra ise ikaz lambası eklenmelidir.
Yıldırımdan Korunmak için
Evde yıldırımdan korunma yolları içinde bulunan bir başka seçenek ise açık kapı ve pencere aralıklarında durmamaktır. Çünkü böyle olması halinde size zarar verebilir. Ayrıca elektronik ürünleri kullandığınız bir sırada meydana gelmesi halinde hemen elektriği kesmeli ve üründen uzaklaşmalısınız. Yağmurlu havalarda en iyisi yağmurdan olbildiğince uzak ve kapalı alanda olmaktır. Bunun için açık alanda olmak daha büyük tehlike oluşturur.
Açık Alanda Yıldırım Tehlikesi
Açık alanda yıldırımdan korunmak için:
- Ağaçlardan uzak durulmalıdır.
- Şemsiye gibi sivri uçlu ve metal cisimlerden uzaklaşılmalıdır.
- Açık araba, motosiklet veya bisiklet kullanılmamalıdır.
- Aynı yere bir kez daha yıldırım düşmeyeceği düşünülmemelidir. Bu kesinlikle yanlış bir bilgidir.
- Su birikintileri ve elektrik kaynakları da oldukça tehlikelidir.
- Olabildiğince kısa süre içerisinde kapalı bir alana ulaşılmaya çalışılmalıdır.
- Tren yolu gibi alanlarda aynı şekilde tehlike arz eder.
- Tepe ve düzlüklerde yıldırımdan oldukça fazla etkilenen alanların başında gelir.
Bütün bu önlemlere rağmen açık alanda kaldığınızda yapmanız gereken etrafınızdaki insanlardan uzaklaşmak olmalıdır. Ardından yere çömelmeli ve hemen ayaklarınızı birleştirmelisiniz. Başınızı ise olabildiğince aşağıya doğru eğmelisiniz. Bu şekilde açık alanda oluşabilecek tehlikeleri büyük oranda engellemiş olursunuz.
Bir önceki yazımız olan Solar Sistemlerde Yıldırımdan Korunma başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.