Evde Topraklama Nasıl Yapılır?

Evlerin projeleri kapsamında olan topraklama sistemi son derece önemlidir. Elektrik tesisatında mutlaka olması gereken topraklama sistemi birçok evde bulunmamaktadır. Topraklama olmayan evlerdeki elektronik cihazlarda bozulma ya da yangın gibi durumlarla karşılaşılmaktadır. Bu yüzden birçok kişi tarafından evde topraklama nasıl yapılır sorusu merak konusudur. Birçok çeşidi olan topraklama sistemi kurulumu oldukça kolay ve düşük maliyetlidir.

Topraklama Nedir?

Topraklama en kaba tabiriyle, sistemde oluşan kaçak elektriğin kablolar aracılığıyla toprağa verilmesidir. Böylece kaçak elektriğin, bağlı olduğu cihazlara zarar vermesi önlenmektedir. Prizlerde yer alan deliklerden biri nötr diğeri ise faz hattına aittir. Elektrikli cihazların kullanılabilmesi için bu iki hat da gereklidir. Yapılması yasal zorunluluk kapsamında olan topraklama ise bu prizlerde karşılıklı konumlandırılan metal parçalarla yapılmaktadır. Bir ucu toprağa bağlı olan bu metaller sayesinde oluşan yüksek güç, direnci düşük olan toprağa aktarılır.

Evde Topraklama Nasıl Yapılır?

Topraklama Çeşitleri

Toprak ve topraklama kablosu arasındaki iletkenliğin farklılığına göre topraklama çeşitleri vardır.

  1. Çubuk elektrotlu topraklama: Topraklama sisteminde 2 ya da 3 adet iletken çubuk kullanılır. Bu çubukların çapları değişkenlik göstermektedir. Uygun çaplı elektrot için ilk önce topraklama ölçümü yapılmalıdır. Böylece akımın şiddetine göre 12- 40 mm arasında uygun olan çapı tercih etmek gerekiyor.
  2. Kazayağı şeklinde topraklama: Toprağın 80 cm derinliğine yerleştirilmiş olan üç dallı kanaldır.
  3. Levha elektrotlu topraklama: İletken çubuklar yerine levha kullanılmaktadır. Bakır ya da galvaniz levha ile yapılmaktadır.
  4. Şerit elektrotlu topraklama: Bakır şeritler kullanarak yapılan topraklamadır. Yuvarlak ya da lama şeritler kullanılmaktadır.
  5. Metal elektrotlu topraklama: Bu topraklama çeşidinde kare kesitli borular kullanılmaktadır. En az 60x 60 köşebente sahip borular en az 6 mm kalınlığında ve 1. 5 m boyunda olmalıdır.
  6. Yer altı su borularıyla topraklama: En az 50 m uzunluğunda ve iletkenliğe uygun yer altı boruları ile yapılan sistemdir. Bu borularda PVC’li kısım olmamalıdır.
  7. Bina ihata elektrotlu topraklama: Uzunluğu en az 3 m olan izolasyonsuz bir iletkenle yapılan topraklama çeşididir.

Evde Topraklama Nasıl Yapılır?

Topraklama Sistemi Nasıl Yapılır?

Evde topraklama sistemi kurmak için ilk önce topraklama ölçümü ve kontrolü yapılmalıdır. Prizlerde nört ve faz hatla birlikte karşı karşıya yer alan iki tel parçası, topraklama sisteminin varlığını göstermektedir. Eğer topraklama yoksa güvenlik önlemlerini aldıktan sonra işleme başlamak gerekir.

Elektrik şartellerini kapatmak ve kauçuk eldiven kullanmak güvenlik için önemlidir. Çubuk elektrotlarla yapılacak bir topraklama sistemi için iki üç adet uygun çapta bakır çubuk kullanılmaktadır. Normal şartlarda tek bir çubukla da bu sistem kurulabilmektedir. Birden fazla çubuk elektrot kullanılmasının nedeni, çubuklardan birisinde oluşabilecek hasara karşı önlem almaktır. Ayrıca seçilecek olan çubuk elektrotların kullanım amacına uygun ebatta bir çapa sahip olması son derece önemlidir.

Çubukların ucuna bağlanan iletken kablonun diğer ucu binanın topraklama sistemine bağlanır. Çubuk elektrotlar ise birer metre arayla 2 metre derinliğe yerleştirilir. Binada topraklama sistemi yok ise kablo eve çekilmelidir.

Topraklama Hattı Kontrolü

Toprağın elektrik akımını geçirebilmek için gösterdiği tepki gücüne toprak direnci denir. Topraklama ölçümü için bu direnç kontrol edilir. Avometre adı verilen bir cihaz ile evlerde topraklama ölçümü yapılmaktadır. Bu cihaz ile ölçüm yapılırken priz değil prize bağlı elektronik cihaz kullanılmaktadır. Elektronik cihazda ki nötr ile faz arasındaki fark 220 V, nötr hat ile topraklama arasındaki fark ise 0- 1 V arası olmalıdır.

Bir önceki yazımız olan Topraklama Malzemeleri Nelerdir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.