Trafo Nedir (YG)
Trafo nedir (yg) sorusunun yanıtını sorusuna verilebilecek en temel yanıt, bir tür elektrikli alet olduğudur. Trafo sözcüğü transformatör sözcüğünün kısaltması olup kendi içinde çeşitleri bulunur. Parantez içinde yer alan yg ise bu trafo çeşidinin yüksek gerilim trafosu olduğunu ifade eder. Ayrıca OG ve AG olarak adlandırılan türleri de vardır. Elektrikçilik sektöründe son derece önemli olan bir ekipmandır.
Yüksek Gerilim Trafosu Nerelerde Niçin Kullanılır?
Yüksek gerilim trafosu nerelerde niçin kullanılır sorusunun yanıtı kendi içinde net bir biçimde bellidir. Yüksek gerilim olan her yerde güvenli bir çalışma ortamı yaratırlar. Böylece olası riskler baştan bertaraf edilir. Fabrika, maden işletmeleri, petrokimya tesisleri gibi geniş kapsamlı sanayi kuruluşlarında olmazsa olmaz olan ürünlerin başında gelir.
Yine bir başka ifade ediş biçimi ile yüksek gerilim trafosu nerelerde niçin kullanılır sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt yüksek gerilim alanlarıdır. Buralarda kullanılan yüksek gerilim trafoları yüksek düzeyde olan güç iletim tesisleri ve dağıtım merkezlerinde gerilim değerini olması gereken düzeye düşürmeyi sağlarlar. Yüksek gerilim olan hatlarda ikincil olan devreye birincil olan devreden gerilimi aktararak enerji oluşması için kullanılırlar. Bu noktada da hayati bir görevleri olduğu net bir biçimde söylenebilir.
Yüksek Gerilim Trafosunun Görevleri
Yüksek gerilim trafosunun görevleri temelde normal bir trafo ile aynı şekildedir. Lakin burada işin içine can ve mal kayıplarına yol açabilecek yüksek gerilim girdiği için konu biraz daha hassaslaşır. Ürün kurulurken ve alırken alanında uzman ve deneyimli kurumlar ile çalışılması gerekir. Alteksan Mühendislik de bu alanda en yetkin kuruluşlardan bir tanesidir.
Yüksek gerilim trafosunun görevleri içinde yüksek gerilim hattında olan empedans ve jeneratörleri korumaktadır. Bir diğer görevleri primer gerilimi olması gereken seviyeye çekmektir. Yapısal olarak bakıldığında çok fazla ince sarımda tellerden meydana gelirler. Buna bağlı olarak da hem faz faz, hem de faz toprak arası gerilim işlemlerini yaparlar. Bir de sayaç enerji analizörü tarzında olan araçların enerjilerinin dolmasını da sağlar.
Alteksan Mühendislik Elektrik İşlerinde Güvenceniz
Güç sistemlerinizin güvencesi, Alteksan Mühendislik’te. Kocaeli ve İstanbul başta olmak üzere, geniş bir bölgede mühendislik hizmeti sunan firmamız, kompanzasyon, paratoner bakımı, paratoner raporlama, topraklama raporu, tesisat raporu, paratoner satışı ve montajı gibi kritik alanlarda uzmandır.
20 yılı aşkın bir süredir bu sektörde yer alan deneyimli mühendislerimiz, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek, siz değerli müşterilerimize güncel ve etkili çözümler sunmaktadır. Kompanzasyon pano bakımından, paratoner montajına kadar tüm elektrik ihtiyaçlarınızda yanınızdayız.
Alteksan Mühendislik olarak, müşteri memnuniyetini birinci önceliğimiz olarak görüyor, hizmetlerimizi bu ilke üzerine kuruyoruz. Elektrik güvencenizi bize emanet edin, sadece işinizle ilgilenin. Alteksan, sizi her türlü elektriksel riskten korumak için burada.
Bir önceki yazımız olan Trafo Periyodik Bakım Hizmeti başlıklı makalemizde trafo bakımında neler yapılır, trafo bakımını kim yapar zorunlu mudur ve Trafo periyodik bakım hizmeti hakkında bilgiler verilmektedir.