Toroid Trafo Nedir?

Düşük frekanslı elektrikle yapılan işlerde toroid trafo kullanılmaktadır. Bir toroid trafo frekansı uygun değerlere yükselten indüktör olarak çalışmaktadır. İndüktörler, enerjiyi manyetik şeklinde depolayabilmeleri için eksi manyetik bileşenlerdir. Toroid trafo kendi ekseni etrafın da gerçekleşen dönüşler sayesinde daha yüksek frekansa sebep olmaktadır. Toroid trafolar daha ekonomik ve daha verimlidir. Bu şekilde toroid trafo ne işe yarar sorusunun yanıtı verilmektedir.

Toroid Üretimi

Toroidin ekonomik olması her zaman toroid kullanmanın iyi olduğu anlamına gelmemektedir. Bazı avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Bir toroid trafo solenoitlerden daha zor sarılmaktadır. Bir toroid bobin daha küçük ve parçalara yakın yerleştirilebilir. İlk toroidler 1830 da üretilmiştir. Michael Faraday bilim adamı manyetik alanlardaki değişikliğin yakının da voltaj oluşturabileceğini kanıtlamıştır. 1830’lardan bu yana manyetik alanda iyileştirmeler ve yenilikler oluşturmuştur. Günümüzde trafolar için çok fazla seçenek bulunmaktadır.

Toroid Trafo Nedir?

Kullanılan Alanlar

Toroidler önemli uygulamalarda kullanılmaktadır. Telekomünikasyon, tıbbi alan evde ve hastanede, müzik aletleri, balastlar, EMI filtresi ve daha fazlasıdır. Yukarıdaki endüstrilerin hepsinde bobin, manyetik alanların sınırlandırılmasına yardımcı olmaktadır. RC düzlemlerinin düzgün çalışması için bir enerji akışına ihtiyaç gerekmektedir.

Kontroller Arası Problem

Bir RC düzleminin, güç beslemesi ve iletişim kurmak, temel işlevlerini gerçekleştirmesini sağlamak için elektriğe gereksinimi vardır, Elektrikte sinyallerin olması, uçak ile kontrolleriniz arasın da problemlere neden olacaktır. Voltajdaki gürültüyü azaltması beklenen RC düzlemine bir ferrit bobini eklenebilmektedir. Bir elektrikli motor uçak uçururken sorunlara neden olabilecek potansiyele sahiptir. Motora bir toroid eklediğiniz de, uçağınız daha iyi olacaktır. Çünkü karşı koymanız gereken az elektriksel gürültü olacaktır.

Teorik Hesaplama

Teorik olarak hesaplamanız yapacaklarınız üzerine size bilgi verecektir. Hazırlıklarınızı bu sisteme göre almanız yapılan işi kolaylaştıracaktır. Fakat toroidinizi yaptıktan sonra değerini ölçmeniz gerekmektedir. Çünkü teorik olarak elde edilen ile genelde örtüşmemektedir. Fakat yapacaklarınız hakkında size fikir vermektedir.

Akım Koruma Cihazları

Normal şartlar da elektriksel sistemlerde faz ve nötr sistemlerden geçen akımların vektörel toplamı 0’dır. İzolasyon hatası anormal durumlar da faz iletkeninden giren akımın, nötr iletkenine dönüşünde akım farkı meydana gelmektedir. Oluşan kaçak akımı hissederek sistemi koruma altına almak akım koruma cihazları kullanılmaktadır. Toroidli kaçak akımı sistemi temel olarak 4 parçadan oluşmaktadır.

Toroid Trafo Nedir?

Kaçak Akımı Algılama

Toroidal akım trafosu tercih edilen kesiciye göre, düşük gerilim bobinidir. Kurulacak bu sistem de dikkat edilmesi gereken kurallar bulunmaktadır. Bağlantıların eşit yapılması, toroid röleden kesinlikle 3 faz ve nötr hattın geçirilmesidir. Nötr hattın, toroid rulonun dışından alınması sık karşılaşılan bir hata olmakla beraber oluşacağı sorun şöyledir; Toroidli kaçak durum koruma bağlantı düzeneğinde, eksi hattı toroid rulonun dışından alınırsa, kaçak akım rölesi durumu tespit edecek ve açtırma sinyali göndererek devrenin kapanmasını sağlayacaktır.

Kompakt Şalter

Eğer elinizde RLC özellikli bir ölçü sistemi varsa işiniz kolay olmaktadır. Bobinin indüktansını ölçü aleti ile ölçersiniz. Eğer eliniz de bir ölçü aleti yoksa veya elinizdeki ölçü aletinin skalası yetersiz ise alternatif ölçüm yöntemleri deneyebilirsiniz. Eğer elinizde sinyal jeneratörü varsa bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Ancak bu aletler de olmadığından üçüncü bir yöntem denenmektedir.

Toroid akım trafoları ile kullanılan akım koruma röleleri, yardımcı eleman ile yapılan tüm sistemlerde kullanılabilirler. Piyasada genel kompakt şalter ya da açık şalterlerle beraber kullanılmaktadırlar. Bu sistemler güvenlik işlemini kendi üzerinde yapmaz, ayarlanan değerin üstün de, akımlar da otomatik şaltere ya da, açık tip şaltere açtırma sinyali yollayarak güvenlik işleminin gerçekleşmesini sağlamaktadır.

Bir önceki yazımız olan Topraklama Raporu Örneği başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.