Led Trafo Nedir?

Günlük hayatımızın birçok alanında kullandığımız şerit led aydınlatma sistemlerini, genellikle dekorasyon amaçlı olarak kullanmaktayız. Bu aydınlatma sisteminin çalışmasını düzenleyen ekipman ise led trafo donanımıdır. Led trafo gücü kullanılacak led sayısı ve kapasitesine göre belirlenebilmektedir. Binaların iç aydınlatmaları ve dış aydınlatmalarında şerit ledler dekoratif görüntü oluşturmak amacıyla kullanılmaktadır. Oluşturduğu şık görüntü sayesinde ev ve iş yerlerinde yoğun olarak kullanılmaya başlanılmıştır.

Led Trafo

Ev ve iş yerlerinde görsel aydınlatma oluşturabilmek için kullanılan şerit led sistemlerine enerji led trafo tarafından sağlanmaktadır. Şerit ledlerin ucuna bağlı bulunan trafo enerjinin dengelenmesini sağlayan güvenli bir donanımdır. Aydınlatma yapılacak yerin özelliğine ihtiyaç duyulan enerji oranına göre led trafoların güç ayarları farklıdır ve kullanılacak alana göre seçim yapılmalıdır. Kullanılacak yer ve kullanım amacına göre led şeritler, slikon kaplı led ışık şeritleri, led ışık çubukları ve hortum kaplı ledler olarak farklı özelliklerde üretilmektedir.

Led Trafo Nedir?

Led Aydınlatma Çeşitleri

Şerit ledler, aydınlatma miktarı ve uzunluklarına göre çeşitlere ayrılmaktadır. Daha iyi aydınlatma elde edebilmek için ledlerin birbirine yakın olması önemlidir. Öncelikle kullanım alanında ne kadar lede ihtiyaç olduğu belirlenmelidir. Açık alan, bahçe, yaya yolu aydınlatmaları için kullanılacak led çeşitleri arasında alüminyum let panel çeşitleri bulunmaktadır.

Led Trafo bakım

Led trafolar bir donanımdır ve üzerinde elektronik kart sistemi bulunmaktadır. Çoğu zaman topraklama sisteminin olmayışından ya da yanlış bağlantı yapılması nedeniyle arızalar oluşabilmektedir. İlk montajda çalışmıyorsa aldığınız yer ile görüşerek değişmesini sağlayabilirsiniz. Daha sonra oluşan arızalar için elektronik kart tamiri yaparak sorunu giderebilirsiniz. Trafo bakım sırasında bazı bağlantı uçlarında erime görebilirsiniz. Buraların temizlenerek yeniden lehim yapılması işinizi çözebilir. Kaliteli bir led trafo kullanıyorsanız giriş bölümünde gizli bir sigorta bulunur ve bir arıza meydana geldiğinde arızanın büyümemesi için bu sigorta akımı keser.

Şerit Led Trafosunun Önemi Nedir?

Kullanılacak olan şerit led türlerine göre trafo çeşitleri bulunmaktadır. Led trafolar kullanılmadan şerit ledlere elektrik verseniz de ledler çalışmayacaktır. Led trafolar şerit ledlerin ihtiyacı olan elektrik enerjisini düzenler ve şeritlere aktarır. Kullanılacak şerit ledlerin ihtiyacı olan amperi karşılayacak trafoların seçilmesi önemlidir. Kısa süreli işlerde trafo kullanmadan pil bağlantısı yaparak ledleri çalıştırabilirsiniz. Ancak pillerin akım gücü çabuk bitecek ve sistemde kısa devre yapma ihtimali yüksek olacaktır. Led trafolar daha sağlam ve daha sağlıklıdır.

Led Trafo Nedir?

Trafo Seçimi

Şerit led trafoları standart olarak 12 V olarak üretilir. Seçim yaparken dikkat edilecek asıl önemli nokta amper değeridir. Kullanılacak amper hesaplamasını kullanılacak olan şerit ledlerin uzunluğuna göre hesaplayabilirsiniz. Led trafonun amper değeri kullanılacak olan şerit ledin amper değerinden yüksek olmalıdır. Örneğin şerit led 5 amper ise trafonun amperi daha yüksek olmalıdır. Eşit ya da düşük olduğunda sürekli sigorta attıracaktır. Kimi zamanlar kısa devre yapma ihtimali bulunmaktadır. Led trafo seçiminde yüksek amperli trafo seçimine dikkat edilmelidir.

Led Trafo Fiyatları

Led trafo fiyatları kullanılacak olan amper değerine göre değişmektedir. Trafonun amper değeri yükseldikçe fiyatı da yükselecektir. Fazla para ödememek için şerit led hesaplamasında bulunan amper değerinin bir üst değerinde led trafo seçimi yapmalısınız. Sorunsuz kullanım için yüksek amper değerli trafoları seçebilirsiniz. Ancak bu sefer ödeyeceğiniz trafo fiyatı yüksek olacaktır.

Aydınlatma ürünleri satışı yapan firmaların ürünlerini inceleyebilir ve ürün karşılaştırması yaparak kullanılacak alana göre kendi aydınlatma sisteminize en uygun olan şerit led ve led trafo seçimlerini uygun fiyatlara yapabilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Topraklama Raporu Örneği başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.