Kompanzasyon Çeşitleri Nelerdir?

Kompanzasyon, elektrik enerjisinin verimli kullanılmasını sağlar. Her tüketici kendine uygun olan kompanzasyonu bulur. Peki kompanzasyon çeşitleri nelerdir? İşte kompanzasyon ile ilgili detaylı bilgiler ve kompanzasyon fiyatları

Kompanzasyon, akım ile gerilim arasında oluşan faz farkının en uygun açıya getirilmesi demektir. Böylece sistemi olumsuz etkileyen reaktif güçler sıfıra yaklaşacak ve ideal olan açı yakalanacaktır. Kompanzasyon, şebekeye gereksiz yere yüklenilmesini engeller ve reaktif gücü olabildiği kadar minimum seviyede tutar. Bunun yanı sıra elde edilecek olan kapasite miktarını artırır.

Kompanzasyon Türleri

İşletmeler, kullandıkları cihazlar için sürekli olarak reaktif enerjiye ihtiyaç duyarlar. Tüketiciler enerji verimliliğinin sağlanması ve şebekelere gereksiz yere yükleme yapılmaması için kendilerine ait kompanzasyonu bulmalıdır. Bu noktada hangi kompanzasyon çeşidi seçilirse seçilsin, yapılan hesap aynıdır. Yani hesaplama hep aynı formül üzerinden yapılmaktadır. Kompanzasyon çeşitleri üçe ayrılır.

Kompanzasyon Çeşitleri Nelerdir

Tek Tek Kompanzasyon

Bu kompanzasyon çeşidinde kondansatörler, kompanzasyonu yapacak olan endüktif yüklerin şalterine bağlanır, yani kondansatörler doğrudan yük çıkışına bağlı konumdadır. Bu noktada kondansatör gücü, bağlanacak olan yüke göre seçilmelidir. Sonrasında ortak bir anahtarlama cihazı kullanılır. Bu cihaz ile yük devreye alınır. Bu kompanzasyon çeşidi en güvenilir olan yöntemdir. Çünkü her cihaz için kompanzasyon işlemi tek tek yapılır. Bu işlemin yararları olduğu gibi zararları da vardır. Yararından bir tanesi bu sistemin kendi içinde kompanze olmasıdır. Zararı ise bu kompanze olma işleminde endüktif yük çekilemez ve bu durum da bazı sorunlara yol açar. Ayrıca kompanzasyon fiyatları bakımından tek tek kompanzasyon işlemi pahalı bir yöntemdir.

Grup Kompanzasyon

Kompanzasyon işlemi tek tek değilde aynı anda yapılır. Aynı kontaktör ve şalter üzerinde işlem uygulanır ve aynı anda devreye giren yük grupları hep birlikte kompanze edilir. Kompanzasyon çeşitleri arasında tesisin masrafının en aza indirildiği kompanzasyon çeşididir. Kondansatörler toplu olarak kompanzasyon panosunda bulunur. Bu panonun içerisinde reaktif röle bulunmaktadır ve kondansatörler aşamalı bir biçimde panoya bağlanır. Tesislerde tek tek kondansatör işlemi yapmak yerine grup olarak kondansatör işlemi yapmak daha kolay ve daha ekonomik bir yöntemdir. Grup kompanzasyonu işletmelerin fazla masraflardan kurtulması ve oluşabilecek arızalar karşısında fazla etkilenilmemesi için kullanılır. Ayrıca kondansatörleri açıp kapamayı sağlayan anahtarlar kondansatöre uygun olmalıdır.

Kompanzasyon Çeşitleri Nelerdir

Merkezi Kompanzasyon

Diğer kompanzasyon çeşitlerine göre daha gelişmiş bir yapıya sahiptir. Elle kumandalı ve otomatik durdurma özellikli kompanzasyonları kapsamaktadır. Daha çok tesislerde tercih edilirler. Bu sistemde tüketicilerin sayısı birden fazladır ve hepsi sabit güçtedir. Bu yüzden kondansatör gücünü değişken olan kompanzasyona göre ayarlamak gerekir. Bunun için merkezi kompanzasyon sisteminde belirli bir ayar düzeni geliştirilmiştir. Ayar düzeni, düşük veya aşırı kompanzasyonu engeller. Bu kompanzasyon çeşidinde projelendirme yapmak ve hesaplama işlemleri kolaydır. Kısa süre içerisinde istenilen yere montaj işlemi gerçekleştirilebilir ve sorunsuz bir şekilde bağlanma işlemi gerçekleştirilir.

Kompanzasyon işlemini yapan firmalara göre montajlama işlemi ve kompanzasyon fiyatları değişkenlik gösterebilir. Kompanzasyonun çeşidi, markası ve gücü fiyatların değişmesine yol açmaktadır. Kompanzasyonlar kullanılacak olan işletmeye uygun olarak seçilmeli ve bu konuda tüketicilerin elektrik enerjisini verimli kullanmaları ön planda olmalıdır. Kompanzasyon çeşitlerinin kendi içerisinde ayrı ayrı yararları ve zararları bulunmaktadır.

Kompanzasyon Faydaları Nelerdir?

  • Şebekeden alınan reaktif enerjinin minimum seviyede olmasını sağlar.
  • Enerji miktarını azaltır ve bu sayede ödenecek ücret miktarı azalır.
  • Verimi yükseltir ve kapasite miktarını artırır.
  • İletken kesitlerinin ve transformatörlerin daha düşük seçilmesini sağlar.
  • Oluşabilecek kayıpları ve gerilimi azaltır.

Bir önceki yazımız olan Topraklama Malzemeleri Nelerdir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.