Hermetik Trafo
Hermetik Trafo
Atmosfere kapalı olan transformatörler, çekirdek ile bobin yapısındaki genleşme depolu transformatörler aynı işlevi görürler. Yağlı tip hermetik trafo içerisinde genleşme deposu bulunmaz. Kazanın içi tamamen yağ ile doldurulur. Hermetik trafo
modelleri fabrika ortamlarında hermetik basınç ayarı yapıldıktan sonra atmosfere kapatılır. Yağlı trafo çeşitlerinden bir tanesi hermetik trafo olarak bilinirken, bir diğeri ise genleşme depolu olan trafo modelidir. Atmosfere tamamen kapalı bir ortam içerisinde yer alan hermatik trafo modeli, ortam uygun olduktan sonra çalıştırılır.
Hermetik Trafonun Özellikleri
Hermetik trafo modelinin özellikleri;
– Çekirdek ve bobin yapısına bakıldığı zaman genleşme deposu olan trafo ile benzerlik gösterme
– Yağın termik etkilerden oluşan sebepler ile genleşmesinin dalgalı ve elastik olan kazan yapısından ötürü kontrol altına alınması
– Genleşerek büzüşen yağın absorbe edilmesi
– Trafo yağının hava ile temas etmesinin önüne geçildiğinden ortamda oksijen olmaması
– Oksitlenmeye bağlı olan yağ yaşlanmasının meydana gelmemesi
– Nem almaması
– Genleşme deposu olan trafolara kıyasla daha uzun ömürlü olması şeklinde sıralanabilir. Hermetik trafolar işletmelerde kullanılacak ise hava ile temasının önlenmesi gerekir.
Basınç Giderme Valfi
Hermetik trafo içerisinde yer alan elemanlardan bir tanesi olan basınç giderme valfi, basınç hızlı bir şekilde yükseldiğinde trafo kazanını korumak amacı ile üretilmiştir. Basınç giderme valfi, trafo kapağının üzerine monte edilir.
Trafo kazanı, valfin ayarlanmış olan iç basıncının etkisi altına girdiğinde valf açılır ve yağ boşaltılarak kompanze edilir. Kazanın yırtılmadan ve yağın dışarı boşalmasından korunmak için kullanılan bu valf, hermetik trafo modelinin en önemli elemanlarından biri olarak bilinir. Güvenlik için valf ayarının yapıldığından emin olunmalıdır.
Hermetik Koruma Rölesi
Hermetik trafoların içlerinde yer alan bir diğer eleman hermetik koruma rölesidir. Atmosfere tamamen kapatılmış olan ve oksijen almayan ortamdaki hermetik trafolar için kullanılan röle, 630 KVA ve üstü güçte olan trafolar için tercih edilir. Hermetik koruma rölesi; yağ seviye göstergesi, buchholz rölesi, sıcaklık göstergesi ve bunların yanı sıra fazladan basın rölesi içeren bir röle olarak bilinir. Bu özelliklerin hepsini bir arada bulunduran tek röle olma özelliğine sahiptir. Hermetik trafolarda koruma işlemini yapmak için kullanılan elemanlar arasında yer alır.
Genleşme Deposu Olan Trafo
Yağlı trafo çeşitlerinden bir diğeri olarak bilinen genleşme deposu olan trafo modeli, hava ile temas eder. Bu nedenle yağın bozulma durumu söz konusu olup, bakımının sürekli olarak yapılması gerekir. Yağın yalıtkanlık özelliği de meydana gelen azalmadan ötürü kurutulma işlemlerinin yapılması önem arz eder. Genleşme deposu olan transformatörlere, hermenik trafolara oranla daha fazla bakım yapılması gerekir. Bu durum da maliyeti daha fazla arttırır. Hermetik tip trafo modelinin bobin ve çekirdek yapıları, genleşme deposu olan trafoların yapısı ile aynıdır. Birbirlerinden ayrıldıkları nokta ise oksijen ile temas etme durumudur.
Hermetik Trafonun Kullanım Alanları
Hermetik tip trafo modelinin kullanılabileceği alanlar; şantiyeler, elektrik santralleri, fabrikalar, organize sanayi bölgeleri, sulama projeleri, OG / AG trafo merkezleri, şehir içi dağıtım merkezleri ve dağıtım merkezleri olarak bilinir. Polat trafo ile uygun fiyat garantisi üzerinden hermetik trafo alımı söz konusu olur.
Yağlı tip trafolar içerisinde yer alan hermetip tip ile genleşme deposu olan trafo modelleri, sargılarının tümünün yağ içerisinde olması ile bilinirler. Hermetik tip trafoların bakım gerektirmemesi, maliyetinin de düşük olmasına yardımcı olur. Kuru tip olan trafo modelleri, gaz içerisinde ya da atmosfer dışında yer alırlar. Kuru tip trafo modellerinde yangın çıkma ihtimali yokken yağlı tip trafolarda bu ihtimal vardır.
Bir önceki yazımız olan Topraklama Raporu Örneği başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.