Fabrikadaki Verimliliğin Artması için Endüstriyel Önlemler

Fabrikalarda yapılan çalışmaların verimliliğinin arttırılması, aynı zamanda toplumsal refah düzeyinde de belirli bir artış yaşanmasına neden olur. Malzeme, iş gücü, alan, makine, iş yerleri ve elektrik enerjisi gibi konularda verimlilik sağlanması için endüstriyel önlemler alınması gerekir. Yönetmelik gereğince de fabrikanın belirli bir elektrik enerjisi tüketimi yapıyor olması, verilen değerin üzerine çıkmaması önemlidir. Fabrikalarda bulunan verimsiz durumlar için önlem alınmazsa, iş yerindeki üretim maliyeti artmakta ve işletme rakipleri ile rekabet edemez hale gelmektedir.

Fabrikadaki Verimliliğin Artması için Endüstriyel Önlemler

İşgücü Verimliliği

Fabrikalarda yer alan işgücü verimliliğini etkileyen başlıca unsur, malzemenin gelmemesi nedeni ile işçinin boşta kalması ya da bozulan makine için arızaya geç müdahale edilmesi olarak bilinir. İşçinin, işini yapması gereken zamanda boşta oturuyor olması fabrikanın verimliliğinde ciddi bir düşüş yaşanmasına neden olur. Tüketime konu olmuş malzemenin yanlış verilmesi, bilginin eksikliği, yanlış iş çıkması ve işçinin amir peşinde sürekli dolanması vakit kaybını da beraberinde getirir. Verim hesaplarının belirli bir periyot içerisinde yapılması endüstriyel önlemler bazında işgücü verimliliğinin artmasına yardımcı olur.

Makine Verimliliği

Fabrika içerisinde yer alan taşıma ekipmanlarının, makinelerin, kullanılan araç gereçlerin periyodik bakımlarının yaptırılması gerekir. Üretim araçlarının yeni nesil teknolojiler ile buluşturulması adet bazında artış yaşanmasına, dolayısıyla makine verimliliğinin artmasına yardımcı olur. Makinelerde yaşanılan en büyük sorunlardan bir tanesi duraksama sorunu olup, bu duraksamaların nedeni istatistiksel bazda hesaplanmalıdır. Fabrika yönetiminin makinelerde meydana gelen duraksama sorununa ilişkin çalışanlarını dikkat etmeleri konusunda uyarması gerekir. Periyodik açıdan duraksama zamanları tespit edildiğinde makinede yer alan kayma sorunu düzeltilerek üretime devam edilebilir.

Fabrikadaki Verimliliğin Artması için Endüstriyel Önlemler

Bilgisayar Teknolojisi

Her alanda olduğu gibi fabrikalarda da yüksek teknolojiye sahip olan bilgisayarların kullanım durumu söz konusu olur. Özellikle Endüstri 4.0‘ın söz konusu olduğu fabrikalarda bilgisayarlar üzerinden yapılan hassas ölçümler sayesinde verimliliğin arttırılması sağlanır.

Günümüzde bulut adı verilen teknolojiden faydalanılarak fabrika yönetim anlayışı uygulamaya geçilmektedir. Bu anlayış doğrultusunda yüksek teknoloji ile donatılmış ve bu iş için üretilmiş olan bilgisayar kullanım durumu söz konusu olur. Tiger, Mikro, Oracle vb. ERP tabanlı programları çalıştıran teknolojik aletler, verimliliğin hızlı bir şekilde artmasına yardımcı olurlar.

Enerji Verimliliği

Enerjiye olan ihtiyacın her geçen gün sektörel bazda artış göstermesi, bu ihtiyacı karşılayabilmek adına enerjinin tasarruflu kullanılmasını da beraberinde getirir. Dalgalardan, rüzgardan, güneşten faydalanarak üretilen enerji, verimli kullanım durumu söz konusu olduğunda fabrikaların işletilmesinde oldukça önemlidir. Fabrika yönetiminin işletme içerisinde enerji kaçağını tespit edebilmek amacı ile yıllık periyotlar içerisinde yaptıracağı işlem, bu anlamda herhangi bir olumsuz durumun önüne geçilmesine yardımcı olur. Elektrik kaçağı, fabrikanın verimliliğini düşürmekte olan bir etmen olarak bilinir. Güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüşümü mutlaka fabrikalarda tercih edilmelidir.

Endüstri Mühendisleri

Fabrikaların işlevselliği bakımından gerek makinelerin çalışması, gerek enerji üretimin verimli bir şekilde kullanılması, gerekse de bilgisayar sistemlerinin verimli bir şekilde anlaşılabilmesi için mühendislere ihtiyaç duyar. Fabrika yönetim sisteminde ve işleyiş sisteminde verimliliği sorgulayan kişiler olarak bilinen mühendisler, alanında uzmanlaşmış kişilerdir. Düzenli olarak fabrikanın işleyiş biçimini ve verimliliğini yönetime raporlayan endüstri mühendisleri, etkin bir biçimde öneri getirme ve tavsiye verme yetkisine sahiplerdir.

Fabrikaların verimliliğinin arttırılması için diğer etmenlerle beraber kontrolü sağlayacak olan endüstri mühendislerinin de varlığı söz konusudur. Endüstriyel önlemler bazında alınabilecek pek çok seçenek bulunmakla beraber, bu önlemlerin denetlemesini ve raporlamasını istatistiksel olarak yapabilecek bir mühendise ihtiyaç duyulur.

Bir önceki yazımız olan Topraklama Raporu Örneği başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.