Elektrik Pano Bakımı

Elektrik panoları, elektrik tesisatının kalbidir. Elektrik panosu nedir denildiğinde verilen cevaplar standarttır. Elektrik panoları tüm tüketicilere ihtiyaç duydukları elektriği güvenle dağıtmaktadır. Her zaman mükemmel bir şekilde çalışır durum da olmalı kısa devrelerden ve hatta gizli kaçaklardan korumak için devrelerini anında kesebilmelidir. Akış ve güvenliği sağlamanın yanı sıra, elektrik pano bakımı mutlaka yapılmalıdır. Elektrik panoları evde olmadığınız durumlarda cep telefonunuzla bile kontrol etme veya ipucu alma gibi birçok seçenek sunmaktadır.

Elektrik Pano Çeşitleri

Başta duvar tipi olmakla beraber, metal veya termo plastik paneller, kendi kendine sönen, neme dayanıklı, tuz veya hatta kimyasallara karşı dayanıklı olan çeşitleri bulunmaktadır. Kullanım alanına ve kullanılacak alana bağlı olarak farklı panel tipleri bulunmaktadır. Ancak elektrik panosu alınırken elektrik pano bakımı garantisi alınmalıdır. Bu garanti sizlerin can güvenliğini sağlamaktadır.

Elektrik Pano Bakımı

Elektrik Pano Kurulumu

Elektrik panosunun kurulumunu üstlenen bilim insanı veya teknisyen tarafından büyük dikkatle kurulumu gerçekleştirilmelidir. Tüm devreleri uygun bir şekilde, doğru özellikleri birleştirerek, çalışma, durma kapasitesi ve güvenlik seçimini ayarlarını yapmak zorundadır. Yapılan ayarlar sonucu elektrik panosu herhangi bir sorun çıkarmamaktadır.

Elektrik Panosunu Değiştirmek

Pano kapağı çıkarılmalı, bireysel devreleri ve beslenen alanları elektronik cihazlarla kontrol etmelisiniz. Sigortalar dahil tüm malzemeler sökülmelidir. Bu işlemler bittikten sonra elektrik paneli yeni sigorta paneline yerleştirmeli ve boşlukları tamir sıvası ile doldurmalısınız. Akımı yüklemeli ve devrelerinin doğru çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz. Kolay tanımlama için metottaki devreleri not etmelisiniz.

Elektrik Panosunun Temel Parçaları

Elektrik panosunda ulaşacağınız yerler bulunmaktadır. Bunların başlıcaları genel anahtar, genel güvenlik, kaçak rölesi veya elektrik çarpması önleyici rölesi, gösterge lambaları, bireysel sigortalar veya minyatür sigortalar olmak üzere bir kaç bölüme ayrılmaktadır. Bu parçalar iyi bilinmelidir bazı durumlar da arıza yaratabilmektedir.

Kaçak Röle

Elektrik panosu bakımının en önemlisi olarak, kaçak röle kontrolü en başta olmaktadır. Kaçak rölesi veya elektrik rölesi, kaçak tesisatını sürekli kontrol etmelisiniz. Akımla temas ettiğinizde sizi elektrik çarpmasından kurtaracak sistemdir. Bu yüzden elektrik panosunun çalıştığından emin olmak için sık sık kontrol edilmeli ve pano bakımı yapılmalıdır. Elektrik panelleri kesinlikle güvenilirdir ve yıllarca güvenliğinizi sağlamaktadır.

Elektrik Pano Bakımı

Bir Panonun Özellikleri Nelerdir?

İlk önce tanımanız gereken sistemler belirlenmelidir. Elektrik panosu nedir? Tek faz veya üç faz nedir? Genel sigorta kaç amperdir? Kaç tane bireysel devre bulunmaktadır? Masa tipi gömme veya dış panolar nelerdir? Panoların boyutları nasıldır? gibi soruların yanıtları verilmelidir ve bilinmelidir. Neden elektrik panosunu değiştirmek zorundayım?

Elektrik kurulumunu ve panelini, sık sık kontrol etmek için bir elektrik teknisyeni çağırmanız önerilmektedir. Kurulum türüne bağlı olarak teknisyen çağırmanız değişmektedir. Eskimediği ve yıpranmadığı sürece pano değiştirilmez. Ancak elektrik panolarını takip etmelisiniz ve arıza olup olmadığından emin olmanız gerekmektedir. Çünkü sigortalar ve masalı malzemeler zaman içerisinde sorunlara yol açabilmektedir ve mutlaka yeni panolar ile değiştirilmelidir.

Diğer Değiştirme Yöntemleri

Elektrik panelini değiştirmenin bir diğer nedeni de elektrik tesisatın da yapılan değişikliklerdir. Bazı durumlar da ise uzatma veya tadilat nedeni olmaktadır. Bu yüzden müdahaleler büyük olduğunda, panoyu da değiştirmek iyidir. Elektrik panosu, güvenliğiniz ve elektrik tesisatının güvenliği için gerekli olan tüm elementleri içermektedir. Çoğu durum da, panoyu değiştirdikten sonra tabloya gerek yoktur. Yerleştirilecek olan yeni kart, değiştirilirken ortaya çıkacak tüm kusurları tamamen kapsayacaktır. Bunun mümkün olmadığı durumlar söz konusudur, ancak bu durumlar da yaratılacak hasar çok küçüktür ve kolayca onarılabilir.

Bir önceki yazımız olan Solar Sistemlerde Yıldırımdan Korunma başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.