Enerji üreten ve tüketen tesislerde Kuvveli akım yönetmeliğinde görev, yetki ve çalışma yöntemlerinin belirlendiği EMO’nun yüksek gerilim işletme sorumluluğu yetki sertifikasına olan ve

Elektrik SMM-BT yetki belgesi bulunan elektrik mühendisleri trafo işletmenliği sorumluluğu alabilir.

Genelde trafo işletme sorumlusu diye adlandırılır, şirketlerde mali-müşavir nasıl gerekliyse yüksek gerilim abonesi ve trafo varsa Elektrik Mühendisi tedaş’a trafoyu adına kayıtı yapılmalıdır. İş yerinizde elektrik mühendisi maaşlı sigortalı personeliniz varsa ve EMO’dan yüksek gerilim işletme sorumluluğu belgesi mevcutsa trafoyu adına kaydettirebilir. Elektrik mühendisi personeliniz olmayabilir bu durumda; SMM-BT yetki serfikalı elektrik mühendisinden bu görevi ücreti karşılığı yaptırabilirsiniz.

YG İşletme Sorumlusu ne iş yapar

Trafo bulunan iş yerlerinde, işletmenin sürekliliği önemlidir yüksek gerilim denetimi, arıza, tamir işlerini organize eder. Arıza durumunda yalnız yüksek gerilim işletmeni manevrayı gerçekleştirir. Elektrik tesisindeki arızaları tedaş ile yazışma, görüşmelerde bulunur.

1000 volt üzerindeki voltaja yüksek gerilim denir. Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği’nde “Etkin değeri 1000 volt’un üstünde olan faz-faz arası gerilim seviyesi” diye yayınlanmıştır.

Yüksek Gerilim İşletme Sorumlusu görevleri

  • İşletme ile trafo müşaviri birlikte EMo’nun matbu sözleşmesine imza atılır.
  • Birinci kontrolde genel bakım, durum, kesici, trafo gücü, ısı, yağ seviyesi, termal kamerayla busingler, kablo başlıkları, akım ve gerilim trafoları kontrol edilir. Arıza riskini azaltır.
  • İş güvenliği ekipmanları kontrol edilir, ıstaka, yg kontrol kalemi, izole sehpa, yg eldiven, manevra talimatları tespit edilir. eksik olanlar iş yerine yazılı bildirilir.
  • İş yerinizde manevra sertifikalı personeliniz mevcutsa, trafo müşaviri detaylı bilgilendirme yapar, talimatla manevra yapar.
  • İş yerinde manevra personeli yalnız trafo müşaviri talimatıyla manevra yapabilir.
  • İş yerinde manevra personeli bulunmuyorsa, kesiciye ve trafo odasına trafo müşaviri bulunmadan kimse girmez ve kesinlikle müdahale yapmaz.

Trafo Sorumluluğu için 

Soru 1: Sgk’lı olarak çalışmakta olduğum iş yerinde elektrik mühendisiyim, trafoyu adıma geçirebilir miyim ?
Yanıt 1 : Tam zamanlı ve sgk’lı çalışıyorsanız, yalnız sgk’lı olduğunuz iş yerinin yüksek gerilim sorumlusu olabilir siniz.

Soru 2 : Tam zamanlı Sgk’lı çalışmakta olduğum iş yeri holding, bazı illerde çok sayıda fabrikası var, diğer illerdeki holding’e bağlı iş yerlerinin trafo işletmenliğini yapabilir miyim?
Yanıt 2 : EMO Ankara genel merkeze dilekçe ile talep ederseniz, genel kurul durumu inceliyor. Çoğunlukla onay çıkıyor, trafo sorumluluğu yapabiliyorsunuz.

Soru 3 : Sgk’lı çalıştığım iş yerinde vardiya/kalite/bakım mühendisiyim, trafo işletmenliğini işini de bana yıktılar, ek maaş talep edebilir miyim?
Yanıt 3 : İş yeriniz ile nasıl anlaştıysanız, lakin prensipte bu durum ayrı bir iş demektir.

Soru 4 : Fabrikanızda / İşletmenizde trafo mevcut fakat yüksek gerilim işletme sorumlusu bulunmuyor. Parasal yada herhangi bir ceza yaptırımı nedir?
Yanıt 4 : Mali olarak ceza yoktur. Elektrik satan kurum özelse bunu önemsemez, elektrik şebeke tamir bakım arıza (Ayedaş, Bedaş, Sedaş,…. Vs) ihbar olarak bildirdiyse sizin enerjinizi keser. Çalışma bakanlığı ve İSG kontrollerinde trafo bakımı raporları ve trafo müşaviri SMM belgeleri istemektedir. Eksiklikler varsa denetmen iş yerini mühürleme yetkisi bulunmaktadır.