Topraklama Ölçümü Nedir?
Topraklama ölçümü nedir sorusunun yanıtını doğru bir biçimde vermek, kavram karmaşasını önlemek için önemlidir. Topraklama ölçümü bulunulan ortamda yer alan elektrikli cihazların düzgün bir biçimde çalışmasını sağlamak için elektrik topraklamasının yapılmasıdır. Başlı başına özel bir uzmanlık alanıdır. Yapılan topraklamanın nedeni elektrik sistemlerinde ortaya çıkan sorunların can ve mal kaybına neden olmamasıdır.
Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır?
Topraklama ölçümü nasıl yapılır sorusunun yanıtı konuyu bilmeyenler için karmaşık görünse de süreç aslında bilinçli bir biçimde yapıldığı zaman son derece kolaydır. Topraklama ölçümünde en önemli kavram topraklama direncidir. Topraklama direnci elektrik akımını toprak geçirir iken ortaya çıkan dirençtir. İşte topraklama ölçümü yapılırken de bu direncin ölçülmesi gerekir. Topraklama direnci meğer cihazı ile ölçülür.
Topraklama ölçümü nasıl yapılır sorusunda ikinci adım, C, E ve P isimli elektrotlar 5 ile 10 metre arasında derinlikler ile ölçümleme yapılacak olan toprağa çakılır. Elektrotlar arasına kablo bağlanarak. Yine topraklama barasına da kablo bağlanması gerekir. Sonra meğer cihazı ile ölçüm yapılır. Yapılan ölçümde okunan değerin 10 volttan düşük çıkmaması gerekir. Ölçüm yaparken elektrotlar çakıldıktan sonra bir süre beklenmesi doğru olandır. Topraklama ölçümünün nemli havalarda yapılması doğru sonuç elde edilmesini sağlar.
Topraklama Ölçümü Kim Yapar?
Topraklama ölçümünü kim yapar diye merak edenler için bu noktada bir mevzuatın olduğunu ifade etmek gerekir. Elektrik Tesisleri Topraklamalar Yönetmeliği EK-P maddesi bu konuda şöyle bir bilgi verir. Elektrik Mühendisleri Odası üyesi olan Elektrik Mühendisleri, Elektrik- elektronik mühendisleri ve elektronik mühendisleri yapabilir. Elektrik Mühendisleri Odası da bu alanda yetkilidir.
Topraklama ölçümünü kim yapar sorusuna verilebilecek olan bir diğer yanıt ise Alteksan Mühendislik olarak bizim firmamız tarafından da bu alanda yetkin ve eğitimli mühendisler tarafından yapıldığıdır. Firmamız Kocaeli ve İstanbul civarında kesintisiz olarak bu alanda çalışmalar yürütür. Mühendislerimiz Elektrik Mühendisleri Odamıza kayıtlı ve işinin bilinci ile hareket eden uzman profesyonellerdir. Güvenle her daim hizmet alınabilir.
Alteksan Mühendislik Elektrik İşlerinde Güvenceniz
Güç sistemlerinizin güvencesi, Alteksan Mühendislik’te. Kocaeli ve İstanbul başta olmak üzere, geniş bir bölgede mühendislik hizmeti sunan firmamız, kompanzasyon, paratoner bakımı, paratoner raporlama, topraklama raporu, tesisat raporu, paratoner satışı ve montajı gibi kritik alanlarda uzmandır.
20 yılı aşkın bir süredir bu sektörde yer alan deneyimli mühendislerimiz, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek, siz değerli müşterilerimize güncel ve etkili çözümler sunmaktadır. Kompanzasyon pano bakımından, paratoner montajına kadar tüm elektrik ihtiyaçlarınızda yanınızdayız.
Alteksan Mühendislik olarak, müşteri memnuniyetini birinci önceliğimiz olarak görüyor, hizmetlerimizi bu ilke üzerine kuruyoruz. Elektrik güvencenizi bize emanet edin, sadece işinizle ilgilenin. Alteksan, sizi her türlü elektriksel riskten korumak için burada.
Bir önceki yazımız olan Topraklama Ölçümü Nedir? başlıklı makalemizde topraklama ölçümü kim yapar, topraklama ölçümü nedir ve topraklama ölçümünü kim yapar hakkında bilgiler verilmektedir.