Monofaze Kondansatör

Kompanzasyon panolarında hayati bir öneme sahip olan kondansatörler, elektrik sistemlerinin en önemli unsurlarından bir tanesidir. Kondansatörler her iki iletken ucunun arasında dielektrik malzeme bulunan, böylelikle elektriği iletmeyen, elektriğin depolanmasını sağlayan bir elektronik devre elemanı olarak bu şekilde çalışma prensibine sahiptir. Elektriği depolamaya çalışan Hollandalı bir fizikçinin ortaya çıkardığı bu sistem, kendisi tarafından kondansatör olarak adlandırılmıştır. C harfi ile temsil edilen kondansatör diğer adıyla kapasitör olarak da bilinir ve elekrik-elekronik sistemlerinin vazgeçilmez unsurudur.

Monofaze Kondansatörün İşlevleri Nelerdir?

Monofaze kondansatör sistemlerinin farklı çeşitleri bulunmakla birlikte her biri farklı amaçlara hizmet eder. Kulpaj devrelerindeki gerilim ve akımların kaydırılmasından gerilim katlayıcı devrelerde kullanılmasına ve güç katsayılarının düzenlemesine kadar pek çok alanda elektrik ve elektronik ihtiyaçlar baz alınarak üretilen ve kullanılan kondansatörler veya diğer adıyla kapasitörler birçok farklı işleve sahiptir.

Reaktif güç kontrolünü sağlayan ve elektrik yükünün depolanmasını sağlayan kondansatörler enerji kaybının önüne geçilmesini sağlar. Kullanım alanına ve ihtiyaca göre büyüklükleri değişkenlik gösteren monofaze kondansatör sistemleri depolanmak istenen yük ve güç miktarı ile yarattıkları gerilim kapasitesine göre farklı boyutlarda tercih edilebilir.

Elektriğin Depolanması Süreci

Elektriğin depolanması işlemlerinde ihtiyaç duyulan kondansatörlerin kapasiteleri farklı değişkenlerden etkilenir. Kondansatörlerin her iki ucu arasına konumlandırılan plakaların arasındaki mesafe, dielektrik malzemenin cins ve türüne, plakaların yüzey alanlarına göre kondansatörlerin kapasitesi değişir. Ancak elektriğin depolanması işlevi bulunan kondansatörler zaman geçtikçe boşalabilir, elektrik yüklerini pillerde olduğu gibi uzun süre tutamazlar.

Geçici elektrik yükü depolayan monofaze kondansatör sistemlerinin kullanım ömrünü etkileyen birkaç faktör vardır. Eksi 40 ile artı 50 derece sıcaklık aralığı için dayanıklı olan kondansatörler bulunur. Bu sistemlerin ömrünü uzun tutmak için çok fazla ısınma veya soğumasına müsaade edilmeden kesinlikle havalandırma yapılması gerekir. Bu noktada sıcaklık aralığına dikkat edilmelidir.

Monofaze Kondansatör Sistemlerinin Önemi

Bilgisayarlarda, televizyonlarda, elektrikli ev cihazlarında, düzeneklerde, alıcı verici sistemlerinde ve daha hayatımızın pek çok alanında kullanım alanına sahip bulunan monofaze kondansatör aynı zamanda radar, telekomünikasyon şebekeleri gibi önemli pek çok alanda kullanılır. Açıkça belirtmek gerekirse bu kondansatör sistemleri birçok işleve sahip olup elektriğin depolanmasını, enerji kaybının önlenmesini sağlayan kilit sistemlerdir.

Bir önceki yazımız olan Kondaş Kompanzasyon Kondansatörü başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.