Kaçak Akım Rölesi Topraklama Olmadan Çalışır mı?

Kaçak akım rölesi topraklama olmadan çalışır mı sorusu şirketler, ölçekli firmalar, zincir marketler ve sanayi siteleri tarafından sıklıkla sorulmakta olan bir soru olarak bilinmektedir. Elektriksel akım devresinin oluşması, iki noktanın arasında kalan bir potansiyel fark oluşumuna bağlı olmaktadır.  Elektrik develerinin kazalarında, fazlı iletkenlerin diğer bir iletken yüzey alanıyla temas etmesi olayı hatalı bir elektrik akımı oluşumuna neden olmaktadır. Bu hatalı elektrik akımı, kısa devrenin gücüne bağlı bir biçimde yaralanmalara, maddi hasarlara ve ölümlere neden olabilmektedir.

Topraklama ölçümünün yapılması, bu tarzdaki olaylarda yaşanan temasın geriliminin düzenini sağlayarak oluşabilecek hatalı elektrik akımına sınır getirmektedir. Tüm bu anlatılanların sonucuna bakıldığında kaçak akım rölesi topraklama olmadan çalışabilmektedir. Ancak oluşabilecek birçok maddi ve manevi hasara yol açacaktır. Bu sebeple kaçak akım rölesinin topraklama olmadan kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Kaçak Akım Rölesi Topraklama Olmadan Çalışır mı?

Kaçak Akım Nedir?

Kaçak akım, topraksal hattın direnç açısından üst sınırlı olması ya da toprağın hattına bağlı olan bir kablonun başka bir alanla temas etmesinden kaynaklanan elektrik tesisatından ayrılamaz. Bu durumlarda kaçak akım bulunması maddi ve manevi tehditlere yol açacaktır. Kaçak akımın 30 mA oranının üstüne çıkması ihtimali göz önünde bulundurularak hayati tehlikeleri göz ardı etmemek gerekmektedir. Bu nedenle kaçak akım, ihmal edilmemesi gereken bir durum olarak bilinmektedir.

Kaçak Akım Rölesinin Sembolü Nedir?

Devre içerisinde bulunan kaçak akım rölesi sembolü birçok şekilde elektriksel devrelerde tasvir edilmektedir. Devre içerisinde biçimsel olarak birkaç farklı sembolü barındıran kaçak akım rölesi direkt net bir biçimde tasvir edilmemektedir. Çünkü her elektrik devresinin içerisinde kendine ait bir kaçak akım rölesinin sembolü bulunmaktadır. Bu nedenle sembolün hangisi olduğunu devreyi hazırlayan uzmanlardan öğrenmek en doğru seçim olmaktadır.

Kaçak Akım Rölesi Nedir?

Kaçak akım rölesi, elektrik tesisatının içerisinde bulunan kaçağın toprak hattı aracılığıyla kendini dışarı atamadığı zamanlarda ana elektrik bağlantısını keserek olası durumları ve olumsuzlukları engellemeye yarayan sigorta tipine denilmektedir.

Kaçak akım rölesi dünya standartlarına bakılarak 30 mA ile 300 mA aralığında üretilmektedir. Eğer bir kaçak akım rölesi 30 mA’ya sahipse nötr ve faz arasında bulunan akımın farkı 30 mA’yı geçtiğinde sigorta atacaktır. Dünya standartlarının bu şekilde belirlenmesinin ve uygulamaya konulmasının nedeni de maddi ve manevi zararların yanında insana verilen önemin büyüklüğünü göstermektedir. Çünkü kaçak akım rölesi olarak bir sınır belirlenmezse ve belirli bir rakamı açarsa insan ölümüne yol açabilmektedir.

Kaçak Akım Rölesi Topraklama Olmadan Çalışır mı?

Kaçak Akım Rölesi Çalışma Prensibi Nasıl Tanımlanır?

Kaçak akım rölesinin çalışma prensibi, nötr ve faz sistemleri arasında bulunan farkın hesabını yapan ölçüm transformatör aletinin yardımından faydalanarak faz içerisinden geçmekte olan akımı ve nötr hat içerisinden geçmekte olan akımın arasındaki farkın hesaplanması şeklinde tanımlanabilmektedir. Arada bulunan fark, kaçak akım rölesinin değerinin aşıldığı anlaşıldığında ana sigortayı attırmakta ve böylece o hatlardan gelen elektrik bağlantısını komple keserek oluşabilecek felaketlerin önlenmesini sağlamaktadır.

Kaçak Akım Rölesi İle Sigorta Tesisatı Arasında Fark Var Mıdır?

Kaçak akım rölesinin de sigorta tesisatlarının da elektriksel kaçaklardan korunmayı sağlamak amacıyla üretilmiş ürünler olarak bilinmektedir. Ancak aralarında temel bazı farklar bulunmaktadır. Bunlardan ilki kaçak akım rölesinin devreyi direkt olarak kapatarak insan hayatını kurtarmaya yönelik bir sistem olmasıdır. Diğeri ise sigorta tesisatlarının maddi kayıpları, kabloları ve tesisatı önlemek amacıyla üretildiği bir sistem olmasıdır. Kaçak akım rölesinin koruma elemanları da aradaki temel farkın oluşmasını açıkça gösteren unsurlar olarak bilinmektedir.

Bir önceki yazımız olan Reaktif Güç Nedir başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.