
Elektrik Tesisat Uygunluk Raporu Nedir?
Elektrik tesisat uygunluk raporu nedir özellikle konuya ilgi duyanların, işletmelerin merak ettiği olguların başında gelir. Elektrik tesisat uygunluk raporu kavramın kendisinden de işin temelinde anlaşılır olduğu üzere elektrik tesisatı olan işletmelere gerekli kontroller uzmanlar tarafından yapıldıktan sonra verilen ve kendine göre bir formatı olan teknik rapordur. İlgili mevzuatın uygun gördüğü biçimde hazırlanır.
Elektrik Tesisat Uygunluk Belgesi Nereden Alınır?
Peki, ama elektrik tesisat uygunluk belgesi nereden alınır sorusuna verilebilecek tek bir yanıt mevcut değildir. Elektrik tesisatı uygunluk raporu birçok yerden ücreti karşılığında alınabilir. Bunlar kanun hükümleri ile belirlenmiş durumdadır. Güncel mevzuata göre bu teknik raporu verebilen kurumların başında Elektrik Mühendisleri Odası gelir. Odanın tüm şube ve temsilciliklerinden talep edilmesi durumunda bu rapor alınabilir.
Ayrıca elektrik tesisat uygunluk belgesi nereden alınır sorusuna verilecek diğer yanıtlar ise şöyledir: Elektrik Mühendisleri Odası üyesi olan Elektrik Mühendisleri, Elektrik Elektronik Mühendisleri, elektrik eğitimi alan elektrik öğretmenleri ve ön lisans mezunu elektrik teknikerleri elektrik tesisat uygunluk belgesi verebilir. Biz de Alteksan Mühendislik olarak bünyemizde olan deneyimli elektrik mühendisleri ile bu elektrik tesisat uygunluk raporunu cazip fiyat avantajı ile mevzuata uygun bir biçimde hazırlayarak teslim ediyoruz.
Elektrik Tesisat Kontrolü Nasıl Yapılır?
Elektrik tesisatı kontrolü nasıl yapılır sorusunun yanıtı ile elektrik iç tesisat ölçüm raporu ile aynı şeydir. Rapor hazırlanır iken tesisatın yapısına göre kimi farklılıklar olabilir ama genel mantık ve çerçeve aynıdır. İlk adımda ilgili elektrik mühendisi tarafında tüm elektrik tesisatı göz ile kontrol edilir. Bariz bir sorun varsa anında kurum yetkilisine bildirilir.
Elektrik tesisatı kontrolü nasıl yapılır sorusunda ikinci adımda sırada göz ile kontrolü yapılan elektrik sistemlerinin kontrol cihazları ile tek tek kontrolleri yapılır. Burada hem fonksiyonel kontrol yapılır hem de gerçekten doğru çalışıp çalışmadığına bakılır. Tesisat kontrolleri kalibrasyonu yapılan cihazlar ile gerçekleştirilir. Bunun sonrasında üçüncü adımda termal kamera ile kontroller gerçekleştirilir. Eğer olması gerekenden fazla bir ısı varsa süreç ilerlemez ve firma yetkilisine bilgi verilir. Son aşamada ise topraklama ölçümleri yapılır. Her şey istenildiği gibi ise elektrik tesisatı uygunluk belgesi verilir.
Bir önceki yazımız olan Topraklama Ölçümü başlıklı makalemizde Toprak Ölçümü Nasıl Yapılır, Topraklama Direnç Ölçümü Nasıl Yapılır ve Topraklama Ölçüm Raporu hakkında bilgiler verilmektedir.