Trafo Sağlamlık Kontrolü

Koruma, otomasyon ve iletişim teknolojisinin gelişmesiyle birlikte trafo sağlamlık kontrolü merkezi teknolojileri, kontrol odasını optik fiber bağlantılarla anahtarlama tesisine tamamen bağlayan eksiksiz bir dijital çözüm sunar. Bu kanıtlanmış çözüm, sermaye yatırımınızı, işletme ve
bakım maliyetlerinizi azaltır. Aynı zamanda eşsiz bilgi entegrasyonu sunar ve trafo merkezleri için daha iyi güvenilirlik ve güvenlik sağlar.

Trafo Nedir ve Nasıl Çalışır?

Başlangıçta enerjilendirildiğinde normal kararlı durum çalışma koşullarında olduğundan daha fazla akım gerektiren bir yüke voltaj sağlamak için bir kontrol trafosu gerekir. Bir kontrol trafosu, ani olarak adlandırılan kısa bir spesifik aşırı yüklenme süresi altında ikincil voltaj kararlılığı sağlamak için kullanılır. Peki, tam olarak trafo ne işe yarar ve nasıl çalışırlar? Bir trafo, alternatif akımı bir voltajdan diğerine manyetik indüksiyonla dönüştürmek için tasarlanmış pasif bir elektrikli cihazdır.

Voltajları yükseltmek veya düşürmek için tasarlanabilir ve manyetik indüksiyon prensibi ile çalışırlar. Bir trafo hareketli parçalara sahip değildir ve normal çalışma koşulları altında uzun ve sorunsuz bir yaşamı garanti eden tamamen statik bir katı hal cihazıdır.

Trafo Sağlamlık Kontrolü

Kontrol Niçin Yapılır?

Trafo sağlamlık kontrolü, tipik olarak endüktif bir yüke ani olarak adlandırılan kısa süreli bir aşırı yükleme koşulu sırasında yüksek derecede ikincil voltaj kararlılığı sağlamak için yapılır. Trafo yüksüzken, çıkıştaki voltaj, isim plakası voltajından biraz daha yüksektir. Bir yük uygulandığında, voltaj biraz düşecektir. Yük altında yüksüz çıkış gerilimindeki fark, trafo çıkış regülasyonu olarak adlandırılır ve normal olarak yüzde olarak ifade edilir.

Yüksüz durumda bir trafo, 240 volt çıkış voltajına sahiptir ancak yük altında çıkış voltajı 230 volt ise fark 10 volt olur ve düzenleme 10/240 veya %4,17 olur. Yükün güç faktörü, trafo düzenlemesini etkileyebilir. Genel amaçlı trafolar, en yaygın endüktif motor yükleri ve dirençli yükler olmak üzere çeşitli yüklerde kullanılabilir. Kuru tip dağıtım trafoları, büyüklüklerine ve kullanıldığı uygulamalara bağlı olarak genellikle %2 ila %10 arasında düzenlemeye sahiptir.

Empedans Neden Önemlidir?

Bir devre kesicinin kesilme kapasitesini belirlemek veya bir trafonun primerini korumak için kullanılan sigortayı boyutlandırmak için kullanılır. Voltaj değişiklikleri, trafonun dönüş oranının ve iç empedansının bir fonksiyonu olduğundan, giriş voltajındaki değişimler çıkışa orantılı olarak yansıtılır. Empedans, bir AC devresindeki akım akışını sınırlayan direnç ve reaktansın vektör toplamı olarak tanımlanır. Bir trafo ile uğraşırken, ikincil empedans üzerinde kısa devre varsa geçerli sınırlama etkisini gösterir. Tüm bu bilgiler ışığında trafo sağlamlık kontrolü yapılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Yüzde olarak ifade edilen ve genellikle %IZ olarak belirtilen, X / R oranı ile birlikte empedans, sigortaların ve / veya devre kesicilerin koordinasyonu için kullanılır.

Trafo Sesi Nasıl Kontrol Edilir?

Trafo gürültüsü şikâyetlerinin ana nedenlerinden biri yanlış kurulumdur. Yanlış montaj ve konum, trafo ses seviyesini 10 desibel veya daha fazla arttırabilir. Ses seviyesindeki 3 desibellik bir artışın, insan kulağı tarafından tespit edilen ses seviyesini yaklaşık iki katına çıkardığı düşünülürse, ses seviyesindeki 10 desibellik bir artış çoğu durumda tolere edilemez. Bu sonuçların tamamı bir trafo sağlamlık kontrolü sonucunda ortaya çıkarılabilir. Düşük ses seviyesi için trafo kurulumunda ilk adım uygun yer belirtmektir.

Günümüzde modern binalarda yüksek gerilim dağılımının maliyet tasarrufu avantajlarının artmasıyla birlikte, işgal altındaki alanlara yakın küçük kuru tip trafo bulmak gerekir. Transformatörler gürültünün en az sakıncalı olacağı alanlara yerleştirilmelidir. Kurulacak trafonun maksimum ses limiti, kurulum yerinin ortam ses seviyesi ile karşılaştırılmalıdır. Trafodan sitenin ortamından daha yüksek olması bekleniyorsa, başka bir yere yerleştirilmelidir.

Trafo Sağlamlık Kontrolü

Bakım Hizmetleri

Her projenin tamamlanmasından sonra, güç sisteminizin uzun süre güvenli ve ekonomik çalışmasını sağlamak için esneklik sunuyoruz. Tam servis bakım paketimiz ekipman ve cihaz testleri ve devreye alma, sorun giderme, onarım ve değiştirme, yedek parça tedariki ve mühendislik eğitimini içerir. Web sitemizde iletişim bilgilerini bulabilir veya doğrudan yerel teknik destek merkezimizle iletişim kurarak trafo sağlamlık kontrolü hizmeti alabilirsiniz. Araştırma, geliştirme ve enerji sistemlerinde çok sayıda operasyonel deneyime dayanarak kaliteli hizmet alacağınızı garanti ediyoruz.

Bir önceki yazımız olan Topraklama Raporu Örneği başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.