Frako Kompanzasyon Kondansatörü

Kompanzasyonlar elektrik akımı sırasında meydana gelen reaktif güçten kaynaklı akım ve voltajın arasındaki faz farkını minimum seviyeye indirmek için büyük şantiyelere, tersanelere ve sanayi merkezlerine uygulanan sistemler bütünüdür. Kompanzasyon panolarının montajı sırasında kullanılan bazı teknik elemanlar vardır. Bu elemanların başında gelen kondansatörler elektriğin ve elektronik yapıların vazgeçilmez parçalarıdır. Piyasada birçok marka ve model de kondansatörler bulunur. Bunlar arasında yer alan Frako kompanzasyon kondansatörü işletim sistemlerine göre farklı yapılardadır. En genel tanımı ile kondansatörler iki iletken plakanın arasına yerleştirilen bir yalıtkan malzemenin yerleştirilmesi sonucu elde edilen ve enerjinin depolanmasında kullanılan devre elemanlarıdır.

Kondansatör Çeşitleri

Piyasada farklı amaçlarla kullanıma uygun olarak tasarlanmış kondansatör çeşitleri vardır. Bunlar arasında seramik kondansatörler, elektrolit kondansatörler, tantal kondansatörler, mika kondansatörler, trimer kondansatörler ve süper kondansatörler vardır. Kondansatörler işleyiş tiplerine göre tek fazlı ve trifaze kondansatörler olarak ayrılır. Frako kompansazyon kondansatörü hem trifaze hemde tek fazlı olarak piyasada bulunur. Trifaze frako kondansatörler uzun ömürlü olup 15 yıl kullanıma kadar cevap vermektedir. Bunun yanında Frako kompanzasyon kondansatörü kurulum sırasında büyük oranda işçilik ve zaman tasarrufu sağlar. Kompanzasyon sistemlerinde kaliteli ve güvenilir kondansatörler kullanılmadığı taktirde yüksek dalgalanma akımlarına ve yüksek gerilimlere maruz kaldıklarında patlayabilirler.

Frako Kompanzasyon Kondansatörü

Tek fazlı kondansatörler

Frako kompanzasyon kondansatörü trifaze kondansatörün yanında tek fazlı olarak da bulunur. Tek fazlı kondansatörler silindirik alüminyum kılıftan üretilmiştir. Kuru tipleri alev almayan yanmaz dolgu malzemeleri ile doldurulmuştur. Dielektrik malzeme kullanılan kondansatörlerin kendini onarma özellikleri vardır. Yani aşırı gerilime bağlı olarak bobinlerde bir arıza meydana gelmesi halinde kendini onarma özelliği devreye girer. Kendisini onaramadığı durumlarda kondansatörler bağlantı tellerini kopartarak kondansatörler şebekeden izole edilerek olası patlamaların önüne geçiliyor. Bu tür kondansatörler montajı yapacak kişilere kolaylık sağlar.

Kondansatörlerdeki kvar ne anlama gelir?

Günlük hayatta kullanılan elektriğin bedeli kilowatt ile belirlenir. Ödenmesi gereken ücret sarf edilen kilowatt üzerinden hesaplanır. Elektrik ile çalışan makinelerin şebekeden çektikleri güç aktif ve reaktif güç olarak ikiye ayrılır. Aktif güç olarak belirlenen ve v sembolü ile tanımlanan güç iş yapan güçtür. Reaktif güç ise var olarak sembolize edilir.

Bir önceki yazımız olan Entes Kompanzasyon Kondansatörü başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.