Bina Tipi Trafo Merkezi
Bina Tipi Trafo Merkezi
Elektrik enerjisinin düzenli kullanılabilmesi için şehir ya da kasaba gibi yerleşim yerlerinde, zemini dayanıklı ve estetiği bozmayan yerlere yüksek elektrik akımını kullanım seviyesine göre alçaltan bina tipi trafo merkezi kurulumu yapılır. Bu trafo merkezleri, orta gerilimi alçak gerilime düşürmek için yapılır ve 400 Kva gücünden büyük trafo merkezleri olarak yapılır. trafo merkezi çeşidi olarak kapalı muhafazalı mekan olarak bina tipi trafo merkezi kapalı bir bina şeklinde inşa edilir. Yapılırken şehir estetiğini bozmayacak ve güvenlik tedbirleri alışmış olarak tasarlanır. Dağıtım merkezinden buralara trafo direği aracılığı ile enerji aktarımı yapılır.
Bina Tipi Trafo Çeşitleri
Enerji ihtiyacının karşılanması ve tüketim alanına enerjinin güvenli verilebilmesi için yapılan trafo merkezlerinin aynı zamanda dış görselliğine de önem verilmeli ve şehir estetiğine uygun olmalıdır. Bina tipi trafo merkezleri iki gruba ayrılmaktadır. Birincisi kule tipi trafo merkezi, ikincisi ise köşk tipi trafo merkezidir. Bu çeşitlendirme dış görünüşe göre adlandırılmıştır. Trafo direği ile kullanım alanlarına buralardan dağıtımı yapılır. Trafo merkezleri insanların rahat ulaşabileceği alanlarda olduğu için izinsiz kullanıma karşı güvenlik tedbirleri artırılması ve yetkisiz kişiler tarafından açılması ve kullanılması engellenmelidir.
Trafo Özellikleri
Trafo merkezleri, yerleşim yerlerinin dışına kurulmaya çalışılır. Ancak şehirlerin büyümesiyle zamanla şehir içerisinde kalırlar. Trafo merkezlerinin kurulumunun yapılacağı yerin zemininin sağlam olması en önemli özelliktir. Bina tipi trafo merkezleri kurulum yeri belirlenirken iletim hatlarının çekiminin zor olmadığı ve yüksek gerilim hattına uzak olmamasına dikkat edilmelidir. Trafo merkezleri yapılırken, dış etkenlere karşı dayanıklı ve güvenlikli olarak yapılmalıdır. Trafo direği bağlantılarının sağlam olması can ve mal güvenliği açısından önemlidir.
Trafo Merkezi Kurulumu
Elektrik enerjisi, termik santraller ya da diğer santral türlerinde üretildikten sonra son aboneye ulaştırılana kadar birtakım işlemlerden geçer. İlk santral çıkışında elektrik gerilimi yükseltilir. Yükseltilen elektrik enerjisi trafo direği nakil hatları ile şehirlerde kurulmuş olan trafo merkezlerine iletilir. Trafo merkezlerine yüksek gerilim olarak elen enerji düşürülür ve kullanıma uygun seviyeye indirilir. Buradan kullanım alanlarına dağıtılır ve kullanım alanlarında bina tipi trafo merkezleri ve diğer çeşitleri kurulur. Bu trafo merkezlerinde son abonenin kullanabileceği seviyeye indirilen elektrik enerjisinin çıkışı sağlanır. Kurulumların trafo merkezleri yönetmeliğine uygun yapılması, kullanılacak kablo kesitlerinin hesaplamalarının doğru yapılması güvenli kullanım açısından önemlidir.
Trafoların Kurulum Amacı
Öncelikle trafolar, elektrik enerjisinin kullanımını düzenlemek için kurulan sistemlerdir. Elektrik enerjisinin geriliminde bir değişim yaşandığında gücü sabit tutmaktadır. Trafolar, elektrik gücünü ve alternatif akım frekansını değişmeden akım ve gerilimi ihtiyaca göre dengeler. Son abone kullanım alanında bir arıza meydana geldiğinde, başka yerlerin elektrik akımını kesmeden bölgesel olarak müdahale edilmesini kolaylaştıracaktır.
Trafolar Neden Önemlidir?
Hayatın her aşamasında kullanmış olduğumuz elektrik enerjisinin en önemli özelliği üretim yerinden en uzak noktaya kolay iletilebilmesidir. Uzak mesafelere verimli bir şekilde taşıyabilmek için gerilimin yüksek olması gerekir. Üretilen enerjinin gerilimi, trafolar sayesinde istenilen seviyede yükseltilir ve iletimi yapılır. İletildiği yerde yine trafolar tarafından gerilim düşürülerek kullanılabilecek seviyeye indirilir.
Dağıtım Trafosu
Kullanım alanlarında güç trafosu olarak bilinen trafolar dağıtım trafolarıdır. Şehir merkezleri için yapılan bina tipi trafo merkezlerinde orta gerilim hatları kullanılmaktadır. 400 KVA kadar olana direk tipi, 400 KVA üzerinde olanlar ise bina ya da köşk tipi trafo merkezleri içerisine monte edilirler. Dağıtım trafoları bakımları kolaydır ve düzenli olarak bakımları yapılır.
Bir önceki yazımız olan Topraklama Raporu Örneği başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.